Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 36 - Megalakult a Túróczy-hagyaték Alapítvány

Kultúrkörök

Megalakult a Túróczy-hagyaték Alapítvány

Történelme folyamán egyházunknak számos kiváló képességekkel megáldott embere volt. Lelkészek, püspökök és úgynevezett világi emberek egyaránt. Közéjük tartozott a múlt században Túróczy Zoltán püspök is (1893–1971), aki az elsõ világháború idején fejezte be teológiai tanulmányait.

Lelkészi és püspöki pályája (1917– 1957) – Arnóton, Ózdon, Gyõrött, Nyíregyházán, majd újra Gyõrött, s végül Budapesten, a budavári gyülekezetben – átívelte az Osztrák–Magyar Monarchia végnapjaitól (1918) a Magyar Népköztársaság kikiáltásáig (1949) tartó történelmi korszakot. A legkritikusabb idõben, 1948-ban volt elnöke egyházunk zsinatának, amely az állam és egyház viszonyának rendezése érdekében megkötötte a Magyar Népköztársaság kormányával az egyezményt. (Szolgálatának ellentétes értékelése mind a mai napig fennáll.)

Püspöki hagyatékából a megszokottnál sokszorosan több dokumentum került egyházi levéltárainkba. Az állami levéltárak is sok adatot õriznek róla. Jó ideje napirenden volt már egy alapítvány létrehozásának a gondolata; az alapítvány feladata Túróczy Zoltán életének, püspöki szolgálatának és teológiájának feltárása és értékelése. Ez valósult meg augusztus 25-én Budapesten.

Az a meggyõzõdés hatotta át az alapítvány életre hívása érdekében a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllõi úti székházában összegyûlteket, hogy Túróczy Zoltán szellemi hagyatéka nem avult el, ma is az evangélium eleven erejével szólítja meg az embert. Határozat született a Túróczy-hagyaték Alapítvány megalakításáról; a vonatkozó törvény értelmében választható nyílt vagy zárt alapítvány közül az alapítók az elõbbi mellett döntöttek. Kialakult az alapítvány mûködésének megkezdését biztosító alapítók köre, és összeállt a hattagú kuratórium, ám hátra van még a törvényes bejegyzés. Kérjük az alapítvány munkájára Isten áldását!

„Ne feledkezzetek meg vezetõitekrõl, akik az Isten igéjét hirdették nektek. Figyeljetek életük végére, és kövessétek hitüket. Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.” (Zsid 13,7–8)

Tekus Ottó