Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 37 - Jubileumi tanévnyitó Nyíregyházán

Egyházunk egy-két hete

Jubileumi tanévnyitó Nyíregyházán

Kétszáz éves a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium. A jubileumi tanév ünnepségsorozata hálaadó istentisztelettel kezdődött a Nagytemplomban, D. Szebik Imre nyugalmazott püspök igehirdetésével. Az évforduló jegyében rendezett tanévnyitót – egyebek mellett – a hajdan volt diákok világtalálkozója tette emlékezetesebbé.

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium fennállása kétszázadik évfordulójának a tiszteletére szeptember 1-jén emléktáblát állítottak a Luther-ház falán, ezen a helyen kezdte meg ugyanis működését az egykori professzori iskola, melynek indításáról 1806-ban határozott a nyíregyházi evangélikus gyülekezet presbitériuma. Hogy a két évszázados történelem milyen fordulatokat hozott, arról azzal a zenés játékkal emlékeztek meg, amely a nyíregyháziak előtt jól ismert Tapolczai Zoltán – Császár Zoltán szerzőpáros nevéhez kötődik. A Kossuth-szobrot „játszóhelyként” használva a gimnázium mai tanulói adták elő az alkalomra született művet.

Ugyancsak a Kossuth téren méltatta a gimnáziumnak a város életében betöltött szerepét, jelentőségét Csabai Lászlóné polgármester, aki – „szerepéből kilépve” – beszéde végén édesanyaként mondott köszönetet az iskolának, hogy mindkét gyermekét boldog, elégedett emberré segítette nevelni az intézmény.

Kossuth Lajos szobrát a legidősebb jelen lévő egykori diák, az 1937-ben érettségizett dr. Margócsy József, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola egykori főigazgatója, valamint a legifjabbak képviseletében a tanulmányait most kezdő kislány, Pásztor Anna koszorúzta meg. Délután a gimnázium épületében osztálytalálkozókkal, majd a felújított iskolai könyvtár átadásával folytatódott a rendezvény. Az ezt követő tudományos emlékülésen az alkalomra kibocsátott arany- és ezüstérmekkel köszönték meg azok áldozatos munkáját, akik a legutóbbi fordulópont – az iskola egyházi fenntartásúvá válása – óta a legtöbbet tették. A tudományos emlékülésen azok a Kossuth-diákok tartottak előadásokat, akik az elmúlt évtizedekben valamely szakterület, tudományág jeles képviselői, művelői lettek.

Szombaton tudományos konferenciával és a gimnázium volt igazgatóinak és tanárainak a találkozójával folytatódott az eseménysor, melynek dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke is résztvevője volt. Az alkalomra jubileumi évkönyvet is kibocsátott a megye legnagyobb múltú középiskolája.

Veszprémi Erzsébet

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium