Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 37 - Csodálatos ünnep egy csodálatos gyógyulás után

Egyházunk egy-két hete

Csodálatos ünnep egy csodálatos gyógyulás után

Sokak imádsága hallgattatott meg, ezért különösen is hálatelt szívvel ünnepeltek a marcalgergelyi evangélikusok lelkészük – Szabóné Nyitrai Márta – beiktatásán. Néhány hónappal ezelőtt ugyanis a lelkésznő súlyos betegsége miatt érkeztek az imádságkérő telefonhívások. Aztán jött a gyógyulás híre. Erre utalt ünnepi köszöntőjében Ördög Endre, a Veszprémi Egyházmegye esperese is, amikor szeptember 2-án beiktatta hivatalába a gyülekezet meghívott és megválasztott lelkészét.

A beledi születésű Szabóné Nyitrai Mártát és férjét, Szabó Ferencet 2003. július 5-én avatta lelkésszé Bakonycsernyén – a férj gyülekezetében – Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke. Ezután Márta a Marcalgergelyi–Szergényi Evangélikus Egyházközségben kezdte meg segédlelkészi szolgálatát. Kisgyermekük születése után édesanyai hivatásának élt, majd a közelmúltban az egyházközség közgyűlése úgy döntött, hogy meghívja és megválasztja lelkipásztorának.

Az iktatási istentiszteletre Ittzés János püspököt kérték fel igehirdetőnek, aki Ézs 40, 30–31 alapján hangsúlyozta, hogy ez az ünnep ugyan személyes ügy a beiktatandó lelkész számára, ilyenkor mégis mindnyájunkat keres Isten igéje.

A beiktatott lelkész 2Tim 4,17a.18b alapján személyesen bizonyságot tett arról, hogy az Úr mellé állt, megerősítette, hogy általa legyen teljessé az ige hirdetése. Mert övé a dicsőség örökkön-örökké. Egy történettel kezdte igehirdetését, mely egy családról szól, ahol az édesanya Gyurátz püspök unokahúga, az ő dédnagyanyja volt. Kisfiát – a lelkésznő nagyapját – papnak szánták. A körülmények akkor ennek megvalósulását nem tették lehetővé, így amikor Nyitrai Márta lelkész lett, tulajdonképpen egy százéves álom valósult meg. A kezdeti kérdések után már több alkalommal megajándékozta őt Isten annak bizonyságával, hogy jó helyen van. Ő továbbra is azt szeretné hirdetni a marcalgergelyi gyülekezet tagjainak, hogy az Úr mellettünk áll, megerősít minket, mert üdvösségre vezető célja van az életünkkel.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Marcalgergelyi–Szergényi Társult Evangélikus Egyházközség