Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 37 - Hamis rétes

Kultúrkörök

Hamis rétes

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, egy kevés só, 10 dkg zsír.

Elkészítés: a lisztet, a tojássárgákat és a tejfölt a sóval együtt összegyúrjuk. Ne lepődjünk meg, ha nem lesz túl lágy a tészta. Kinyújtjuk, és az egészet megkenjük rántással. Ehhez a zsírt három evőkanál liszttel összekeverjük és állandó keverés mellett felforrósítjuk. A tésztát bejgliszerűen feltekerjük és pihenni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a tölteléknek valót – túrót, reszelt almát, káposztát, meggyet stb.

A tésztát nyolc egyenlő részre osztjuk, a kis rudacskákat pedig minél laposabbra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük. A tepsiben egymás mellé tesszük a réteseket, és 160–170 fokon körülbelül negyven percig sütjük őket.