Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 39 - A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnökségének szeptember 19-i nyilatkozata

Közlemények, nyilatkozatok

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnökségének szeptember 19-i nyilatkozata

Megdöbbenéssel figyeltük az elmúlt napok politikai folyamatait és együtt érző szomorúsággal a tegnap esti Szabadság téri eseményeket. Imádkozunk mindazokért, akik megsebesültek.

Egyházaink nevében mélységesen elítéljük az erőszakos cselekedeteket és megnyilvánulásokat. Ezek is jelzik azt az elkeseredettséget és súlyos erkölcsi válságot, amelybe vezető politikusok felelőtlen magatartása és hazugságai sodorták hazánkat.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagegyházai mindent megtesznek azért, hogy az elkeseredés lelkületéből kijusson nemzetünk, és a reménység és a békesség közösségteremtő lelkülete kerekedjen felül. Ezt várjuk a politikai élet szereplőitől is.

Hisszük és valljuk a Szentírás szerint, hogy „az igazságosság felemeli a népet, és a bűn gyalázatára van a nemzetnek” (Példabeszédek könyve 14,34). Ennek alapján is elítéljük a hatalom megőrzése érdekében hazugságból, manipulációból fakadó cselekedeteket, tudatos félrevezetést.

Kérjük egyházaink tagjait és közösségeit: imádkozzunk népünk megújulásáért, az igazság megvalósulásáért, az őszinte és tiszta emberi szó becsületéért, valamint azért, hogy akikre a vezetés bízatott, önzetlen felelősséggel, nemzetünk javára munkálkodjanak.

Budapest, 2006. szeptember 19.

A református, evangélikus, baptista, metodista, anglikán és ortodox egyház képviseletében a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa