Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 39 - Ki a fundamentalista a református egyházban?

A hét témája

Ki a fundamentalista a református egyházban?

A kérdést hallva legelőször az jutott eszembe: ez a szó a mai világban elsősorban az iszlám fundamentalistákkal összefüggésben jelenik meg. Egy olyan harcos, kizárólagos magatartást jelöl, amelynek a követői számára még a másik élete sem érték, ha az iszlám által vallott saját értékekről és azok megvédéséről van szó. Ez a fundamentalizmus elutasítandó.

Mi a helyzet az egyházban? Szerintem a szót a liberális teológusok próbálják a bibliahű keresztyénekre ráhúzni. Ezzel az a baj, hogy a Szentíráshoz való hűség nem „fundamentalizmus”, hanem a fundamentumhoz való hűség. Erre pedig maga az Írás kötelez minket (1Kor 3,11 kk.). Ezért a Bibliához való hűségemért soha nem éreztem magam fundamentalistának.

Ki a fundamentalista a református egyházban? Szerintem – ha van ilyen – csak az lehet, aki a maga látását harcosan képviselve, ellentmondást nem tűrve a Bibliához hű embereket akarja ezzel a negatív tartalmú szóval megbélyegezni azért, hogy saját liberalizmusát palástolja.

Tariska Zoltán