Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 39 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Két hete indult sorozatunkban Pannival és Zsoltival együtt lapozhatjátok fel nagypapájuk gyermekkori füzetét, amelyet még neki készített annak idején az ő evangélikus lelkész nagypapája. A bibliai történetek végén egy-egy feladatot is megoldhattok. Küldjétek el a helyes megfejtést a szerkesztőség címére! Jutalmul megkapjátok annak a bibliai társasjátéknak egy-egy darabját, amely ezekhez a történetekhez illik. Címünk: Evangélikus Élet szerkesztőssége, 1085 Budapest, Üllői út 24. A borítékra írjátok rá: Gyermekvár.

2.

– Nézd, Zsolti, milyen furcsa címe van a második oldalnak a füzetben! Segíts kiolvasni!

Irgalom. Nagyapa, mit jelent ez?

– Hát ez az egyik legfontosabb dolog az életben. Mindjárt elmesélem nektek az ideírt bibliai történetet, és a végén mondjátok meg nekem, hogy a három ember közül melyik volt irgalmas! A történet végére megértitek a szó jelentését is.

Egy ember ment Jeruzsálemből Jerikóba, azonban útközben rablók támadták meg, akik elvették mindenét, jól megverték, és félholtan otthagyták őt az úton.

Nemsokára egy pap ment arra, aki amikor meglátta a szerencsétlenül járt embert, kikerülte és otthagyta. Kis idő múlva egy tanító is arra járt. Ő sem segített az eszméletlenül fekvő emberen. Egy samaritánusnak is arra vezetett útja. A Samáriából származó, más szóval samaritánus embereket lenézték a zsidók, ezért volt meglepő, amit ez az ember tett. Amikor látta, hogy a megvert ember már alig lélegzik, odament hozzá, lemosta és bekötözte a sebeit, majd feltette őt a saját állatára, és elvitte a legközelebbi fogadóba. Kivett egy szobát, és egész nap ápolta a beteget. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és így szólt hozzá: „Viselj rá gondot, adj meg neki mindent, amire szüksége van, hogy újra egészséges legyen. Ha nem lesz elég a pénz, akkor megadom neked a különbözetet, amikor visszatérek.”

– Na, mondjátok meg nekem, kis unokáim, melyik ember volt irgalmas a pórul járt emberrel?

– A samaritánus – kiáltották egyszerre a gyerekek. – Azért, mert ő megsajnálta, és segített rajta.