Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 39 - Jézus Krisztus tegnap és ma

Egyházunk egy-két hete

Jézus Krisztus tegnap és ma

„Jó reggelt, Magyarország!” – olvassuk a legnagyobb ellenzéki párt plakátjain. A jelmondat politikai tartalmát ismerjük ugyan, az üzenet bennünket mégis gondolkodásra indít, mert az ébredés szükségszerű része a változásnak. A Dél-Pest Megyei Egyházmegye szeptember 15. és 17. között lezajlott regionális evangélizációsorozatának célja is az volt, hogy az igehirdetők személyes életútjukat bemutatva az őket megújító és megtartó élő Krisztusról tegyenek tanúságot. Az esti együttlétekre a dunaharaszti evangélikus templomban került sor.

Bozorády András, a dunaharaszti gyülekezet lelkésze elsőként a három szolgálattevőt: az egyházkerület püspökének, az egyházmegye esperesének és az egyházközség lelkészének édesapját köszöntötte. Bár az igehirdetők meghívása során nem a családi kapcsolatok döntöttek, az esti alkalmakat mégis őszinte, olykor bensőséges beszélgetések zárták. A szolgálatok témája a tudósítás címében szereplő igeszakasz volt, melyről mindhárom vendég saját tapasztalatai, naponkénti küzdelmei alapján vallott.

Bozorády Zoltán az efezusi gyülekezethez írt levél 6. fejezetét kapcsolta a pénteki együttlét témájához, mely Isten igéjének védő és támadó fegyverzeteiről beszél. A nyíregyházi lelkész szólt a tragikus körülmények között meghalt tűzoltókról, akik hiányos felszerelésük miatt vesztették életüket a Műegyetem alagsorában. Isten gyermekeiként nem engedhetünk a sötétség hatalmának, hanem harcolnunk kell sokszor saját igazunk, indulataink ellen annak biztos tudatában, hogy Jézus győzött a kereszten – fejtette ki.

Nagy örömmel üdvözölték a jelenlévők a dunaharaszti templomban először szolgáló idősebb dr. Fabiny Tibor egyháztörténészt. A nyugalmazott professzor beszélt a háború előtti ébredési mozgalomról, melynek során a Szentírás üzenete őt is felébresztette az „álomból”, és megragadta az a Krisztus, akit mások tolmácsoltak neki. Szólt arról is, hogy a világ számára az egyház mindig idegen test marad, és soha nem lesz kegyeltje a környezetének, mégis – hangsúlyozta – merjünk szemben úszni az árral, a lelki kincseket mindenek fölé helyezve.

Koczor Miklós, az egyházmegye esperesének édesapja az élő Jézus Krisztussal való személyes kapcsolatot hangsúlyozta, amely értelmet ad mai keresztény életünknek. „Ezen áll vagy bukik minden” – mondta Miklós bácsi, majd beszélt a hétköznapok során megélt hit természetességéről és a Jézussal való elkerülhetetlen találkozásokról.

Zárógondolataiban Koczor Tamás esperes óvott attól, hogy nosztalgiaként éljük meg az ébredés időszakát: „A mai helyzetben kell megtalálnunk azt a hangot, amelyben ugyanaz az evangélium hitelesen szólal meg. Ez egyáltalán nem kis feladat, mert a szavak mások, más típusúak a közösségek, egészen más életet élnek az emberek, egészen mások azok a pontok, amelyekre érzékenyen reagálnak – és mégis, ennek a megtalálása minden gyülekezet feladata.”

B. I.

Regionális hozzárendelés: Dél–Pest Megyei Egyházmegye