Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 40 - Püspöki konferencia egyházunk székházában

Egyházunk egy-két hete

Püspöki konferencia egyházunk székházában

Immár természetessé vált, hogy a három legnagyobb keresztény történelmi egyház püspökei rendszeresen találkoznak testvéri megbeszélés, aktuális egyeztetés céljából. Ez év szeptember 20-án a Magyarországi Evangélikus Egyház székházában találkoztak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsát alkotó érsekek és püspökök dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek vezetésével, a Magyarországi Református Egyház négy püspöke dr. Bölcskei Gusztáv püspök vezetésével, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház három püspöke Ittzés János elnök-püspök vezetésével.

Az egyházak vezetői a találkozót a békéért való közös imádsággal kezdték, bekapcsolódva a béke-világimanap programjába. A püspökök elemezték a hazánkban kialakult társadalmi, politikai, morális helyzetet. Emlékeztettek arra, hogy az MRE Elnökségének, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának, valamint az MKPK Állandó Tanácsának legutóbbi nyilatkozatai lényegük szerint összecsengenek, és egy irányba mutatnak, az igazságot keresve és a megbékélést hirdetve.

Erdő Péter bíboros, prímás, érsek az ülés közben érkezett hír nyomán tájékoztatta a testvéregyházak képviselőit, hogy XVI. Benedek pápa az aznapi általános kihallgatáson megemlékezett a Magyarországon kialakult helyzetről. A szentatya arról biztosította a magyar népet, hogy imádkozik a helyzet békés megoldódásáért, ebben Boldog Salkaházi Sára közbenjárását kérte.

Az egyházi vezetők megegyeztek abban, hogy az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából közös ima-istentiszteletet tartanak október 22-én 16 órakor az áldozatok emlékére a budapesti Szent István-bazilikában.

A találkozás kiemelkedő pontja volt, amikor az egyházak vezetői közös megállapodást írtak alá az egyházi iskolákban folyó hitoktatásról, ezzel megerősítve a keresztény felekezetek közötti jó együttműködést.

A katolikus, a református és az evangélikus egyház 2008-at a Biblia évének nyilvánítja, és ezzel kapcsolatos gazdag program szervezésére biztatja a helyi egyházközségeket, gyülekezeteket.

A tanácskozás során megosztották egymással a szentszéki megállapodást vizsgáló kormánybizottság munkájával kapcsolatos értesüléseiket. Egyeztettek az egyházak és az állam közötti tárgyalások jelenlegi állásáról. Ennek kapcsán megállapodtak abban, hogy közös levélben kérik az egyházi ügyekért felelős illetékes miniszterrel, Hiller Istvánnal való mielőbbi találkozást és érdemi tárgyalást.

A három egyház püspökeinek legközelebbi találkozóját 2007 elejére tervezik.

OI

Regionális hozzárendelés: Országos Iroda