Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 40 - Megújulás kívül és belül

Egyházunk egy-két hete

Megújulás kívül és belül

Hálaadás a felújított imaházért Csabacsüdön

Az idei aratási hálaadó ünnepet örömteli esemény tette emlékezetessé a csabacsüdi gyülekezet tagjai számára. Nagy becsben tartott imaházuk felújítása már régóta esedékes volt, így a cél érdekében összefogtak, hogy megfelelő körülmények között tarthassák gyülekezeti alkalmaikat. Erőfeszítéseiket végül siker koronázta: szeptember 24-én, vasárnap délután Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke Ribár Jánosnak, a Nyugat-Békési Egyházmegye esperesének és Láng Pál helyi lelkésznek a segédletével felszentelte a felújított csabacsüdi imaházat.

Két évvel ezelőtt súlyos károk keletkeztek a régi épületben, amikor több alkalommal is jégeső pusztított a térségben. A templomkertben álló imaházat sűrűn használják a csabacsüdi evangélikusok, mivel az épület nemcsak a gyülekezeti alkalmak színhelyéül szolgál, hanem a téli időszakban – a könnyebb fűthetőség miatt – vasárnapi istentiszteleteiket is ott tartják. Az összefogás eredményeképpen ez év áprilisában kezdődhettek meg a renoválási munkálatok, s az aratási hálaadó istentisztelet napjára már ki is tűzhették a szentelés időpontját.

Gáncs Péter püspök Zsolt 136,1 alapján hirdette az igét; prédikációjában az öröm és a hála érzésének közösségformáló erejére irányította hallgatóinak a figyelmét. Rámutatott arra, hogy az épületeken található repedések, egyenetlenségek kijavításának, tehát a külső megújulásnak akkor van igazán értelme és haszna, ha a közösség képes „tatarozni” és „renoválni” belső szakadásait, azaz lelkiekben is képes megújulni.

Ugyancsak erre az ünnepi alkalomra készült el Egri György képzőművész alkotása, egy Luther-rózsát ábrázoló gipszplakett, amelyet az oltár melletti templomfalon helyeztek el. Gáncs Péter igehirdetése végén ezt a műalkotást is felavatta.

A hálaadó istentisztelet ünnepi közgyűléssel folytatódott, amelyen Láng Pál lelkész és Tóth Pálné, az egyházközség felügyelője köszöntötte a gyülekezet vendégeit. Az eseményen fellépett a csabacsüdi hagyományőrző népdalkör, valamint az Égi Láng ifjúsági kórus. Az ünnepi alkalmon köszöntőt mondott Radosné Lengyel Anna, a Déli Egyházkerület felügyelője, Ribár János esperes, Koszorús Oszkár egyházmegyei felügyelő, valamint Frankó János, Csabacsüd polgármestere.

A közgyűlés végén Egri György röviden összefoglalta a Luther-rózsa keletkezésének történetét, valamint a szimbólum jelentéstartalmát, és hozzátette, hogy a plakett jelenleg azért színtelen, mert az egyházközség vezetősége elhatározta: a Luther-rózsára akkor kerülnek fel a színek, ha sikerül megvalósítaniuk az egyre rosszabb állapotban lévő templom felújítását is.

Az ünnepi esemény után szeretetvendégségre hívták a résztvevőket a község iskolájának ebédlőjébe.

P. G.

Regionális hozzárendelés: Csabacs?di Evangélikus Egyházközség