Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 40 - Hallgatnak, ismerem, követnek

Egyházunk egy-két hete

Hallgatnak, ismerem, követnek

Három ige szólt egy csendes, verőfényes őszi napon

Jézus szavai, az Útmutató aznapra kiírt igéi (Jn 10,27) csendültek fel az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért (EKE) őszi csendesnapján szeptember 23-án a piliscsabai Béthel Missziói Otthon falai között.

A jó pásztor hívó szavának engedve az ország számos távoli pontjáról érkező és a templomot teljesen megtöltő evangélikusok előtt hangzottak el ezek az igék. Mindazoknak, akik az Úr iskolája hitépítő, -mélyítő tagozatának nemcsak hallgatói, hanem az ige tevékeny megvalósítói is szeretnének lenni keresztény életfolytatásuk révén. Jézus örömüzenetét ezúttal két, lelkipásztori szolgálatra készülő teológus, valamint egy, a szolgálat útját már több évtizede járó lelkész tolmácsolta.

Kósa Gergely ötödéves teológushallgató a jó pásztor hangját hallgató és meghalló juhokról szólt, hangsúlyozva, hogy ez nem jelenthet passzivitást. Isten igényli a párbeszédet, ezért beszéljünk imádságainkban mindenről minket pásztoroló Urunkkal! Jorsits Attila harmadéves teológus Jézus csodálatos kijelentését hirdette: a jó pásztor ismeri az övéit, és szoros szeretetkapcsolatban van velünk. A záró, úrvacsorára is felkészítő igeszolgálatban Selmeczi Lajos nyugalmazott lelkipásztor a juhoknak az őket hordozó Úr szeretetére adott egyetlen jó válaszáról beszélt: kövessük Jézust!

E testet-lelket melengető, de már az ősz nyitányát jelző napon került sor az EKE Alapítvány kétéves bibliaiskolájában végzettek fogadalomtételére és kibocsátására is. Győrfi Mihály lelkész négy, eredményes vizsgát tett hallgatónak adta át az oklevelet; további hat fiatal, aki befejezte tanulmányait, emléklapot kapott.

A közös ebédet követő fórumbeszélgetés keretében a hitélet gyakorlati kérdési kerültek terítékre; miként válhat ez a három ige – hallgatnak, ismerem, követnek – valóban cselekvést, történést, létezést jelző valósággá Jézus mai követőinek a mindennapi életében? Az EKE fiatalokból álló s mindenütt bevethető „akciócsoportjának” előadása pedig azt illusztrálta, hogy a nem jól elsajátított ismeretekből nem lesz a gyakorlatban is hasznosítható tudás.

–i –s

Regionális hozzárendelés: Béthel Missziói Otthon