Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 40 - Egyházkerületi munkatársképző

Egyházunk egy-két hete

Egyházkerületi munkatársképző

Ebben az esztendőben a kőszegi Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola adott helyet az egyházkerületi munkatársképző napnak szeptember 23-án. A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület területén szolgáló gyülekezetekből érkező mintegy negyven résztvevő előtt bevezetőjében Ittzés János püspök elmondta, hogy hat évvel ezelőtt szembesült a lelkészek leterheltségével. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy szükség lenne gyülekezeti munkatársak képzésére, bár – tette hozzá – a lelkészek közül sokan nem élnek a munkatársak nyújtotta lehetőséggel. Akik viszont eljöttek Kőszegre, azok az itt kapottakat – reménysége szerint – beépítik saját gyülekezetük életébe.

A nap első előadója Aaron Stevens amerikai presbiteriánus lelkész, a Protestáns Missziói Tanulmányi Intézet munkatársa volt, aki szerint feltűnő a különbség azon gyülekezetek, ahol laikusok is szolgálnak a lelkészekkel együtt, és azok között, ahol nem. Téves az az elképzelés, hogy a lelkész szent, a világi gyülekezeti tag pedig más értékrend szerint él. Felhívta a figyelmet, hogy laikus szavunk a laosz szóból származik, amely Isten népét jelenti, nem pedig olyan embert, aki semmihez sem ért. Végezetül kiemelte, hogy a lelkészek rendszeresen ajánljanak építő jellegű és teológiailag is helytálló irodalmat munkatársaiknak.

A délutáni előadó Mészáros Tamás, a Fejér-Komáromi Egyházmegye felügyelője volt, aki Civil szolgálók a gyülekezetben címmel tartott személyes jellegű előadást az egyházunkban végezhető laikusmunkáról.

–s –a

Regionális hozzárendelés: Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület