Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 40 - Márta krémese

Kultúrkörök

Márta krémese

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 16 dkg Rama margarin, 1 tojássárgája, egy csipet só, 3 evőkanál langyos víz. A töltelékhez: 5 tojás, 20 dkg porcukor, 15dkg darált dió, 3 evőkanál keserű kakaópor, 1csomag sütőpor. A krémhez: 5 dl tej, 2 csomag vaníliaízű, főzős pudingpor, 2 kanál kristálycukor, 15 dkg Rama margarin, 15 dkg porcukor.

Elkészítés: a tésztához valókat egy tálban összegyúrjuk, majd letakarva három-négy órára hűtőbe tesszük. Ezután két egyforma cipót gyúrunk belőle. Az egyiket egy lapos tepsiben vagy a mélyebb tepsi hátoldalán százhatvanöt fokon körülbelül negyed óra alatt megsütjük. A másik tésztalapot ugyanekkorára kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt vagy margarinnal jól kikent tepsibe tesszük.

A töltelék elkészítéséhez a tojássárgákat a porcukorral kikeverjük, majd belekeverjük a darált diót, a kakaót és a sütőport. Legvégül a kemény habbá vert tojásfehérjéket adjuk hozzá. Ezt a masszát egyenletesen elkenjük a tepsiben lévő tésztán, majd az előbbi hőfokon körülbelül húsz-huszonöt percig sütjük.

A krémhez beletesszük a tejbe a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett felfőzzük benne a pudingport. Kihűtjük, a habosra kevert porcukros margarinba öntjük, majd az egész krémet a kihűlt tepsiben lévő tésztára simítjuk. Legvégül a magában sült tésztával befedjük és porcukorral gazdagon meghintjük.