Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának nyilatkozata a magyar–szlovák megbékélésről

Közlemények, nyilatkozatok

A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának nyilatkozata a magyar–szlovák megbékélésről

A magyar–szlovák viszonyban megmutatkozó nyugtalanító folyamatok és nacionalista atrocitások láttán a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa elítél minden gyűlöletkeltő és más nemzet vagy nemzeti kisebbség jogait és méltóságát sértő megnyilvánulást. Elutasítjuk a nemzeti, vallási alapú uszítás és az erőszak minden formáját a társadalmi vagy az egyházi közélet bármely fórumán.

Támogatjuk a konfliktusok és történelmi sérelmek békés, a kölcsönös jóindulat, a nemzetközi jogi normák és keresztény hitünk alapján történő megoldását.

Keresztény összetartozásunk olyan közösség, amely Krisztusban összeköt, nem pedig elválaszt bennünket. A különböző kulturális és nemzeti hagyományok sokfélesége nem veszélyezteti, hanem gazdagítja egyházainkat és népeinket. A Magyarországi Evangélikus Egyház történelmi örökségének fontos tapasztalata a szlovákok, magyarok, németek és vendek közös Krisztus-hitből táplálkozó, testvéri összetartozásának közösségformáló ereje.

Felhívjuk egyházunk és a szlovák testvéregyház tagjait, hogy közösen törekedjenek az egymással való megbékélésre és a kölcsönös kiengesztelődésre, s támogassanak minden erre irányuló, jó szándékú erőfeszítést.

Budapest, 2006. szeptember 30.

A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa