Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - Isten igéjének szolgájaként élni

Egyházunk egy-két hete

Isten igéjének szolgájaként élni

Parókus lett Nagybörzsöny lelkésze

Nagybörzsönyben – német ajkú lakói nyelvén Pilsenben – a Szentháromság ünnepe utáni 16. vasárnapon minden esztendőben megemlékeznek az evangélikus hajlék 1852. szeptember 26-án történt felszenteléséről. A múlt vasárnapi istentiszteletre azonban a visszatekintés helyett inkább a jelen eseményei felett való örvendezés volt a jellemző, hiszen Bence Imre, a Budai Egyházmegye esperese ekkor iktatta hivatalába a közösség megválasztott lelkészét, Lajtos Jánost.

A Nagybörzsönyben és szórványaiban 2000 óta szolgáló fiatal lelkész iktatásának hírére megtelt a gyülekezet temploma. Az alkalomra két busszal érkeztek például a lelkipásztor szülőfalujából, Acsáról, és ugyancsak jelen voltak a három szórvány – Vámosmikola, Letkés és Szob –képviselői. Az ünneplő gyülekezet tagjai között akadtak határon túli testvérek is, hiszen Lajtos János a szomszédos Szlovákiában lévő Ipolyszakálloson és Százdon havonta egyszer magyar nyelvű istentiszteletet tart. Itt végzett munkáját az Északi Egyházkerület a jövőben is támogatni kívánja anyagilag – mondotta az ünnepi közgyűlésen felszólaló dr. Fabiny Tamás, a kerület püspöke.

A közgyűlést megelőző iktatási istentiszteleten – ahol a liturgiai szolgálatban a püspök mellett Bence Imre esperes és Dedinszky Gyula egykori nagybörzsönyi lelkész is részt vett – elsőként az északi egyházkerület lelkészi vezetője prédikált. Fabiny Tamás Pálnak a rómabeliekhez írt levele (1,16–17) alapján tartott igehirdetésében arra kérte az ünnepeltet, hogy ne szégyellje az evangéliumot családja, gyülekezete, települése közösségében. „Ne szégyelld az evangéliumot, mert Isten ereje az; mert ő a maga igazságát nyilatkoztatja ki benne; mert a lelkész hite, ha kell, a gyülekezet hite által is erősödhet” – hangsúlyozta a püspök.

Az iktatása után a szószékre lépő lelkész „megfogadta a tanácsot”; evangélizációnak is beillő igehirdetését Mt 16,13–16 alapján tartotta, őszinte, személyes hangon téve bizonyságot. „Amikor megtapasztaltam, hogy Krisztus ma is él, megelevenedett a hitem” – mondotta. „Attól kezdve róla, az élő Úrról akarok bizonyságot tenni mindenkinek, elmondani, hogy vele, általa lehet úgy élni, hogy békességünk legyen önmagunkkal és a minket körülvevő világgal.”

– gazdag –

Regionális hozzárendelés: Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség