Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - Higgyünk-e a szavaknak?

Egyházunk egy-két hete

Higgyünk-e a szavaknak?

Evangélikus nők VIII. országos találkozója

Napjaink egyik legaktuálisabb kérdésére keresték a választ az evangélikus nők VIII. országos találkozójának résztvevői a Budapest-Deák Téri Evangélikus Gimnázium dísztermében. A Higgyünk-e a szavaknak? – Rádiósok a pódiumon címet viselő szeptember 30-ai alkalomra közel százan jöttek el az ország minden pontjáról.

A találkozót – Brebovszkyné Pintér Mártának, a Női Missziói Szolgálat osztályvezetőjének a köszöntő szavai után – Tóth-Szöllős Mihály nyugalmazott esperes Jn 4,39–41 alapján tartott áhítata nyitotta meg. A samáriai asszony történetéből kiindulva arra mutatott rá, hogy az egyház nem csupán társadalmi feladatokat lát el, hanem elsősorban az evangélium továbbadója, vagyis „üdvintézmény”. „Nem csak az erkölcsi értékekről kell beszélnünk, többet kell szólnunk az üdvösségről is!” – utalt az egyház elsődleges feladatára az Evangélikus Élet korábbi főszerkesztője.

A nyitóáhítat után Radosné Lengyel Anna, a Magyar Rádió munkatársa, a Déli Egyházkerület közelmúltban beiktatott felügyelője mondta el a gondolatait. Szerinte álságos világot próbálnak ránk erőltetni, ennek az álságos világnak a „szirénhangjaira” azonban nem szabad figyelnünk. „Az emberek jó szóra, normális, igaz beszédre vágynak” – fogalmazott Lengyel Anna.

De vajon mit tesz az egyház azért, hogy beszéde hiteles legyen? Fekete Ágnes református lelkész szerint nem eleget. „Csak akkor lehetünk hitelesek – véli a református egyházi félóra szerkesztője –, ha felvállaljuk gyarló emberi mivoltunkat, ha ki tudunk lépni a mindentudó szerepből, és szívósan bizonyságot teszünk a hitünkről.”

A Magyar Katolikus Rádió alapítói és munkatársai is kitartóan végzik a dolgukat, pedig – amint azt Juhász Judit, a rádió vezérigazgató-helyettese elmondta – a közszolgálati tartalmat sugárzó rádiók ma, a kereskedelmi rádiók és televíziók korában meglehetősen nehéz helyzetben vannak. Nehéz feladat úgy továbbadni az evangéliumot, hogy ne kényszerítsék rá a hallgatókra a krisztusi tanítást. Szeretetre, megbocsátásra akarnak nevelni – nem erővel, hanem szelídséggel. „Az értékközpontú rádiózás ma misszió” – értékelte a helyzetet Juhász Judit. „Fogadjuk el, hogy egyre kevesebben hallgatnak bennünket, de ne hátráljunk meg!”

Ne hátráljunk meg – már csak azért sem, mert az emberek szomjúhoznak az igazságra. Erről Kőháti Dorottya lelkész, az evangélikus egyházi félóra szerkesztője beszélt az alkalom záróáhítatában Kol 2,3–6 alapján. „Bár hazugság vesz körül bennünket, a hírek híre szól, és megszólítható. Él a Krisztus, ő az igazság. Higgyünk a szavának!”

Vitális Judit

Regionális hozzárendelés: Deák Téri Evangélikus Gimnázium