Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - Marosvásárhelyi festőművész kiállítása a Vármegye Galériában

Kultúrkörök

Marosvásárhelyi festőművész kiállítása a Vármegye Galériában

Az Erdély Művészetéért Alapítvány segítségével 1992 óta mind elmélyültebbé válik a budapesti művészetbarátok kapcsolata a marosvásárhelyi művészek nagyjaival. Számos szép és emlékezetes kiállításukban gyönyörködhetett már fővárosunk művészetszerető közönsége. Magas színvonalú – néha nehéz körülmények között végzett – munkájuk küldetés. Az anyaországi művésztársakkal való találkozásuk, a gyökér, a kulturális híd tovább erősítése kinccsé válik mindnyájuk részére, közös kinccsé. Közös jegyek, közös sors, átvészelt történelmi események. A folytonosságban, de a megújulásban is hívő művészek értékmentő találkozása egy ilyen „hazai” kiállítás. Kérdések és válaszok, üzenetek, sorsok jelei egy-egy alkotásban, hiszen az erdélyi kultúra a magyar kultúra része. Ezt tükrözik világosan Simon Endre Szolnay-díjas festőművész bemutatott művei is.

Simon Endre 1936-ban született Székesen. Családja 1943-ban Marosvásárhelyre költözött, így tanulmányait már itt kezdte. Rajztanára, Incze István festőművész javaslatára került a Marosvásárhelyi Képző- és Zeneművészeti Középiskola és Líceumba, majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola magyar nyelvű tagozatán végzett, ahol Abrudán Péter és Miklóssy Gábor voltak a mesterei.

  1. és 2001 között több, erdélyi művészeket felvonultató képzőművészeti tárlatot szervezett Erdélyben, Magyarországon és Nyugat-Európában. Megalapította a Bolyai Képzőművészeti Alkotótábort. Több kiállítást rendezett Budapesten, Zalaegerszegen és Párizsban. Marosvásárhelyen hosszú szünet után visszaállította a Nagy Imre Galériát. 2003 óta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja.

A kiállítást Banner Zoltán művészettörténész nyitotta meg, kiemelve a művész munkásságának sokszínűségét, nyitottságát, művei mondanivalójának mélységét, baráti szavakkal is köszöntve Simon Endrét hetvenedik születésnapján. A születésnapi köszöntést a közönség nevében is folytatta Kulcsár Edit, a galéria igazgatója, aki szeretetteljes szavaival, vendéglátó háziasszonyi melegségével családias légkört teremtett. Jó volt elbeszélgetni a művészt kísérő kedves marosvásárhelyi látogatókkal az olajfestményekről, farostlemezekről, faragott és színezett fa tájképekről elénk táruló, erdélyi levegőt árasztó csodálatos alkotások között. Szép délután volt.

A Vármegye Galéria kiállításán a művész életművének jelentős alkotásai láthatók, a Vármegye Szalonban pedig új anyaga is megtekinthető.

Schelken Pálma