Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - Kőszegi komplexum

Egyházunk egy-két hete

Kőszegi komplexum

Egy nagy álom megvalósításának fontos mérföldkövéhez érkeztek a kőszegi evangélikusok, amikor szeptember utolsó szombatján Ittzés János püspök felszentelte az új gyülekezeti házat és lelkészlakást, valamint az Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola kollégiumának új szárnyát. Az ünnepi istentiszteleten a liturgiai szolgálatot Baranyayné Rohn Erzsébet gyülekezeti és Kalincsák Balázsné Varga Katalin iskolalelkész végezte.

„Azért vetődhetett fel az egyházközség ma élő tagjaiban az új gyülekezeti ház és lelkészlakás építésének gondolata, mert elődeink elemi iskolát építettek egykor a Várkörön” – idézte fel köszöntő beszédében a múltat Baranyay Csaba, a gyülekezet lelkésze, hozzátéve, hogy a mostani építkezés anyagi hátterét az államosított gyülekezeti iskolaépületért kapott kárpótlási összeg biztosította. Az új épület mindazonáltal az országos egyház és a gyülekezet közös beruházásában készült el. (Felépültével az is lehetővé vált, hogy – a régi parókia, valamint gyülekezeti helyiségek átalakításával – a Kőszegi Evangélikus Szeretetotthon is bővüljön.)

A gyülekezeti házat és a parókiát magában foglaló épületegyüttes tőszomszédságában – Vincze Csaba építész tervei alapján – bővül a szakközépiskola kollégiuma is. A kialakítandó helyiségek négy szinten összesen további négyszáz négyzetméteren hivatottak szolgálni a tanulók közösségi életét.

Király Csaba igazgató az ünnepi istentiszteletet követő közgyűlésen elmondta, hogy az építkezéssel párhuzamosan megújult a régi szárny fűtésrendszere, rendezetté vált az udvar, és teljesen felújították a konyhát, amely a városban közétkeztetési feladatokat is ellát.

A „hármas szentelés” végén az egybegyűltek körbejárhatták az új épületeket, a gyülekezeti teremben pedig megcsodálhatták a Palatkás József őriszentpéteri fafaragóművész készítette oltárt és ambót, valamint Palatkásné Kolnhofer Judit szőtt oltárképét.

Boda Zsuzsa

Regionális hozzárendelés: K?szegi Evangélikus Egyházközség