Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - Vetélkedők után…

A hét témája

Vetélkedők után…

Kiss Ágnes és Berta József az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnáziumban tizenegyedikesek, osztálytársak. A történelmi vetélkedő végeztével állunk meg egy pillanatra beszélgetni: „Nem találtam nehéznek, egyetlen kérdés volt, amire nem tudtam a választ: elfelejtettem végigolvasni az emléktáblát, hogy milyen alkalomból is állíttatták…” „Megjegyzem a címet: »Láss, ne csak nézz!«” – mondja nevetve, a játék hevében kicsit kipirulva Ágnes, és ebben a pillanatban még egyikünk sem tudja: ő nyeri ezt a versenyt, osztálytársa a negyedik.

Krizsa Eszter és Wéber Anikó is a jutalmazottak között lesz majd szombaton; az egyik kőszegi leány második, a másik harmadik helyezést ér el. Csodálkoznak, hogy a tanítványok annak idején emléktáblával fejezték ki tanáraik iránti hálájukat, de igazi bámulatot a szépírásdolgozatok váltanak ki belőlük, melyeket bekötve őrzött meg a műemlék könyvtár az 1900-as évek elejéről. „Az én füzeteim ezekhez képest…, ne is beszéljünk róla!” – neveti el magát Anikó, Eszter pedig továbbfűzi: „Azért klassz, hogy mindenre vigyáztak, és megőrizték az utókornak. Mindig mindenki csak a jelent és a jövőt hajtja, pedig a múlt értékei nélkül nem jutnánk semmire.”

A beszélgetés azért ér véget gyorsan, mert szimultán zajlik a hittanverseny. Mire a földszintre érünk, épp az írásbeli munkák javításába kezdenek a vendéglátó iskola hittantanárai; a fiatalok a folyosón lazítanak. A fasori gimnázium két versenyzője készséggel bocsátkozik beszélgetésbe: Deák Péter és Korpos Orsolya most először indul ilyen versenyen. Az érettségi előtt álló két fiatalt ez nem zavarja, de az már igen, hogy reformátusként mintha nem tudnának eleget Luther életéről. Azért igyekeznek helytállni, a rendezvényt pedig nagyon jónak tartják: „A sokrétűsége tetszik” – avat be Orsolya. „Egyaránt van például komolyzene és diszkó, mindenki megtalálhatja a neki tetsző programot.”

V. E.

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium