Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Négy hete indult sorozatunkban Pannival és Zsoltival együtt lapozhatjátok fel nagypapájuk gyermekkori füzetét, amelyet még neki készített annak idején az ő evangélikus lelkész nagypapája. A bibliai történetek végén egy-egy feladatot is megoldhattok. Küldjétek el a helyes megfejtést a szerkesztőség címére! Jutalmul a végén megkapjátok annak a bibliai társasjátéknak egy-egy darabját, amely ezekhez a történetekhez illik. Címünk: Evangélikus Élet szerkesztőssége, 1085 Budapest, Üllői út 24. A borítékra írjátok rá: Gyermekvár.

3.

Panni és Zsolti izgatottan ült le nagyapjuk mellé.

– Nagyapa! Mi a harmadik cím a füzetedben?

– Hát bizony, az egyik legnehezebb dolog az életben: az engedelmesség.

– Igen! Zsolti is sokszor nem fogad szót anyának vagy apának – bólogatott Panni.

– Mert te talán mindig azt teszed, amit kérnek tőled? – vágott vissza a bátyja.

– Ne veszekedjetek! – csitította őket nagyapjuk. – Ezért mondtam, hogy engedelmeskedni nem könnyű feladat. Ábrahámnak sem volt az, ő mégis mindent megtett, amit csak kért tőle az Úr. Hallgassátok csak, mi történt! Ábrahámot nagyon szerette az Úr, és sok ajándékot adott neki: szép felesége volt, nagy vagyona, ráadásul annyi utódot ígért neki, mint égen a csillag. Ennek ellenére Ábrahámnak és feleségének, Sárának csak idős korukban született meg a gyermekük, Izsák. Pedig ők már azt gondolták, az Isten elfelejtette ezt az ígéretét. Épp ezért Izsákot mindennél jobban szerették és féltették.

Amikor Izsák már nagyobbacska fiú lett, egy nap az Úr így szólt Ábrahámhoz: „Menj, fogd az egyetlen fiadat, akit szeretsz, és Mórijjá földjén áldozd fel nekem égő áldozatul.” Ábrahám nagyon szomorú lett erre a kérésre, de nem vitatkozott, hanem engedelmesen elindult fiával és két szolgájával, hogy teljesítse az Úr parancsát.

Amikor a harmadik napon odaért arra a hegyre, ahova Isten küldte őt, megépítette az oltárt az égő áldozat számára. Ahogy elkészült vele, Ábrahám megkötözte Izsákot, és feltette az oltárra. Látta az Úr, hogy Ábrahám kész lenne teljesíteni a legnehezebb kérést is, mert nagyon engedelmes. Ekkor így kiáltott hozzá az égből: „Ábrahám! Ne bántsd a fiadat, mert látom, hogy milyen istenfélő és engedelmes vagy! Kész lennél feláldozni egyetlen fiadat is.” Ekkor látta Ábrahám, hogy egy kos van a szarvánál fogva fönnakadva a bozótban. Odament hát, és azt áldozta fel égő áldozatul.