Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - Parókiából – erdei iskola

A közelmúlt krónikája

Parókiából – erdei iskola

Az 1990-es évek elején egyre több lelkész jutott arra a gondolatra, hogy hittanos táborokat, hitmélyítő gyermek- és ifjúsági táborokat szervez a gyülekezetében élő fiatalok számára. Ezeknek az volt a legfőbb céljuk, hogy a diktatúra hosszú évtizedei után végre ne csak a templomban vagy a hittanórákon halljanak a gyerekek Isten igéjéről: a táborvezetők mindennapi hitéletén keresztül a táborokban megláthatják, hogyan lehet egy egész napot Isten közelében megélni.

A táborok megrendezésére alkalmasak voltak az időközben sajnálatos módon megüresedett parókiák. Ilyen volt például a csöngei. Menyes Gyula akkori uraiújfalui lelkész és felesége 1994 nyarán tette lakhatóvá az egykori lelkészlakást, majd éveken keresztül ez a hajlék adott felejthetetlen otthont a környékbeli és a távolról érkező táborozóknak Weöres Sándor kis falujában, a híres Tessedik-akác árnyékában.

Volt, aki viszont tovább álmodta a lehetőségeket. Dr. Mesterházyné Jánosa Magdolna tanárnő a pusztuló parókiában már a jövőt látta. 2005-ben egy AVOP- (Agrár- és vidékfejlesztési operatív program) pályázat segítségével sikerült megszerezni a húszmilliós beruházáshoz szükséges összeget; a szükséges önrészt az országos egyház fedezte. Tavaly szeptemberben már el is kezdték a munkálatokat. Társadalmi munkában a falu lakói – közöttük a katolikus gyülekezet tagjai – is részt vettek az egykori lelkészlakás megszépítésében.

Ennek az álomnak a beteljesedéséért adtak hálát Csöngén október 1-jén, vasárnap délután, amikor Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke felszentelte az épületet. A püspök Zsolt 127,1–2 alapján hirdette e zsoltárversek jól érthető evangéliumát. Isten őrzi az egyházat, hogy helyet adjon benne a megtérő bűnösnek. „Miénk a munka, övé az áldás” – hangsúlyozta az egyházkerület lelkészi vezetője.

Amint az ünnepi közgyűlésen elhangzott, a felújított épület reménység szerint ezentúl ökumenikus ifjúsági, szabadidős és környezetvédelmi centrumként, erdei iskolaként, táborhelyként, valamint konferencia-központként működik a kis kemenesaljai faluban.

– gyulai –