Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - „Gyakran álmodom Bényéről…”

Egyházunk egy-két hete

„Gyakran álmodom Bényéről…”

Több mint harmincöt évnyi szolgálat után nem csoda, ha egy lelkész még álmaiban is sokat gondol egykori gyülekezetére. Megható vallomása szerint így van ezzel id. Cselovszky Ferenc lelkész is, aki október 1-jén szívhez szóló szavakkal köszöntötte a híveket. A bényei evangélikusok a múlt vasárnap ünnepi istentiszteleten a megszépült templomtetőért adtak hálát.

A 2002 óta itt szolgáló Buday Zsolt lelkésztől megtudtuk, hogy a bényei templom építését 1784. május 3-án Jacobei Sámuel lelkész kezdte, és a hajlékot 1794. május 10-én avatták fel. Az eltelt évszázadok alatt többször javították, csinosították az épületet; a rossz állapotban lévő tetőt 2003 óta vastag fekete fólia borította.

Az elvégzett munkáért adott hálát, és erőt kért a további feladatok elvégzéséhez prédikációja elején dr. Fabiny Tamás is. Az északi egyházkerület püspöke – két szentírási szakasz, Jn 2,19 és 1Pt 2,4–5 alapján tartott – igehirdetésében azt emelte ki, hogy egy valódi templom nem egyszerűen csak egy építmény, hanem olyan gyülekezeti tagokból áll, akik életüket az Úrra alapozzák.

Az istentisztelet ünnepi közgyűléssel folytatódott, ahol számos köszöntés hangzott el. Többek között felszólalt a bényei polgármester, Racskó Károly is, aki – a helyi evangélikus egyházközség számára támogatást remélvén – pályázatot adott be. Nyertek, így a gyülekezet ötmillió forintot kapott. A felújítási munkálatokhoz szükséges további anyagi fedezetet az iskoláért kapott kárpótlás, a bényeiek bőkezű adománya, valamint a kerület segítségével biztosították.

G. Zs.

Regionális hozzárendelés: Bényei Evangélikus Egyházközség