Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - Egyházmegyei papi piknik

Egyházunk egy-két hete

Egyházmegyei papi piknik

Hol van mód egyházi dolgainkról fesztelenül beszélgetni? Hol lehet a baráti kapcsolatokat elmélyíteni? Hol lehet „nagyszabású” tervekről eszmét cserélni? A lelkészi hivatalok vagy a gyülekezeti termek tanácskozóasztalai mellett? Nos, talán sokkal inkább egy késő őszi napsütésben megrendezett, hangulatos kerti pikniken, bográcsban rotyogó gulyás mellett, ahol még a tábortűz füstjében való aszalódás sem elviselhetetlen.

A Győr-Mosoni Egyházmegyében komolyan gondolják a sokszor emlegetett és sok fórumon hiányolt fraternitás elmélyítését. Ezt a célt szolgálta a nyár elején meghirdetett Börzsöny-túra, amelyre nemcsak a lelkészeket hívták a szervezők, hanem a családtagjaikat is. És hasonló alkalom volt – Deák Ágota lelkésznő invitálásának köszönhetően – az a kerti piknik is, amelyet múlt szerdán rendeztek a téti parókia udvarán. A lelkészek maguk hozták a bográcsgulyáshoz szükséges alapanyagokat, illetve az italokat, süteményeket, gyümölcsöt. Az egyházmegye lelkészi kara majdnem teljes létszámban vett részt ezen a testet-lelket egyaránt felüdítő eseményen, kiegészülve a Soproni Egyházmegye presbitériumának tagjaival.

Reggel még kicsit szemerkélt az eső, a lelkészek aggódva tekingettek fel a barátságtalan felhőkkel borított égre, de aztán megszelídült az időjárás, és a napsütésé lett a főszerep. Amikor végül a két bogrács alatt meggyulladt a tűz, már ingujjban hámozhatták és darabolhatták a gulyásba való finomságokat a résztvevők.

Amíg a „szakácsok” a gulyást főzték, addig a Győr-Mosoni és a Soproni Egyházmegye presbitériumai az idei GAS-segélyek szétosztásáról tanácskoztak. Alaposan megvitatták a gyülekezetekből beérkezett kérvényeket, de amikor a szél a presbiterek felé vitte a gulyás illatát, hamar döntésre jutottak. Hiába, az egyik legösztönzőbb erő – az éhes gyomor…

Kellemes helyen gyorsan repülnek az órák, így nem csoda, hogy késő délutánba hajlott az idő, amikor búcsúzkodni kezdtek a lelkészek. Egy tartalmas, élményekkel teli nap emlékével indulhattak hazafelé. No és annak a reménységével, hogy jövőre újabb ilyen vagy hasonló rendhagyó lelkésztalálkozók szervezésére lesz lehetőség.

Kiss Miklós

Regionális hozzárendelés: Gy?r–Mosoni Evangélikus Egyházmegye