Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 42 - Protestáns kulturális est

Kultúrkörök

Protestáns kulturális est

1956 mártír református lelkipásztorának, a levéli Gulyás Lajosnak emléket állító dokumentumoratóriummal zárult az idén október 8-án lezajlott protestáns kulturális est. A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának Karácsony Sándor Színpada – a szerző, Debreczeni Tibor rendezésében – megrázó erejű előadással (képünkön) adózott az 1957. december 31-én kivégzett levéli tiszteletes helytállásának.

Versek és dalok természetesen nem csak az Egy huszadik századi krónikás ének című színpadi műben hangzottak el: az estet a Protestáns Újságírók Szövetségének elnökeként vezető Novotny Zoltán a Lutheránia kamarazenekart, a Baptista Központi Énekkart, valamint Széles Tamás és Sunyovszky Szilvia színművészet köszönthette a MOM Művelődési Központ színpadán.

A művész vendégek, illetőleg előadásuk színvonala sikerrel feledtette, hogy a főváros XII. kerületi művelődési háza nem igazán volt képes megteremteni azt az ünnepélyes miliőt, amelyhez a protestáns estek közönsége az elmúlt években hozzászokhatott, de – miként azt a szervezők nevében köszöntő D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke is hangsúlyozta – a puritánság egyáltalán nem idegen a protestantizmustól… Ugyanakkor szintén rangot adott idén is a programnak az est ünnepi előadása: dr. Gergely András egyetemi tanár, nyugalmazott nagykövet a szabadságeszme jelentéstartalmában mutatta ki a megkérdőjelezhetetlen keresztény alapokat.