Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 42 - Konzultáció a missziói gyülekezetről

Keresztutak

Konzultáció a missziói gyülekezetről

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) Missziói és Evangélizációs Bizottsága az Európai Egyházak Konferenciája (EEK) Missziói Intézetével közösen október 2–3. között másfél napos konzultációt tartott az ökumenikus tanács székházában a missziói gyülekezetek témakörében. A mintegy negyven, a misszió és evangélizáció iránt elkötelezett résztvevő annak a szükségességét, lehetőségét és feltételrendszerét vizsgálta, hogy a történelmi egyházak sokszor kiürült templomai és megüresedett lelki-közösségi élete hogyan és mitől elevenedhetnek meg.

Nyilvánvaló az az egyháztársadalmi kihívás, amelyet a szürkeségnek, fáradtságnak, meggyengült intézményesülésnek a jeleit hordozó történelmi egyházak és az életteljes, színes programokkal vonzó, a modern kor eszköztárát a küldetésükbe állító kisebb egyházi közösségek közötti kontraszt is provokál. Egészen egyszerűen arról beszélgettek a tanácskozás résztvevői, hogy az atyák által épített impozáns templomok mi módon lehetnének újra vonzóak a fiak és unokák számára.

A konzultációt két külföldi vendég előadó beszámolója segítette elő. Mindkét előadás eredményes missziói projektumot mutatott be; az egyik helyszíne Norvégia (az előadó Lino Lubiana volt), a másiké Nagy-Britannia (erről Terry Tennens szólt). Az előadásokat magyarországi esettanulmányok egészítették ki, amelyeknek különböző felekezetű előadói az ország más-más részéről érkeztek.

Külön megjegyzésre méltó sajátsága volt a konferenciának, hogy nem maradt az ökumenikus tanács keretei között: a résztvevők és az előadók sorában a történelmi protestáns egyházak delegátusain kívül ott voltak a római katolikus egyház és az evangéliumi szabadegyházak lelkipásztorai, valamint az Aliansz Magyar Evangéliumi Szövetség misszió iránt elkötelezett képviselői is.

A megbeszélést az EEK részéről Darrell Jackson, a missziói intézet vezetője, az ökumenikus tanács részéről pedig Bóna Zoltán főtitkár nyitotta meg. Az evangélizációt Lovas András református lelkipásztor, a záróáhítatot pedig Hecker Frigyes nyugalmazott metodista szuperintendens, az ökumenikus tanács missziói bizottságának elnöke tartotta.

B. Z.