Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 43 - Jubiláló Julianna

Keresztutak

Jubiláló Julianna

A Városligeti fasorban áll Budapest első alapfokú református oktatási intézménye, a Julianna Református Általános Iskola, amely 1926-ban nyitotta meg kapuit. Alapításának nyolcvanadik évfordulóját különféle rendezvényekkel – kiállítással, vetélkedővel, előadásokkal, jótékonysági hálaadó hangversennyel – tették emlékezetessé október 15. és 20. között.

Az ünnepi rendezvénysorozat nyitánya a múlt vasárnapi ünnepi istentisztelet volt, amelyen – Végh Tamásnak, a közösség lelkészének és dr. Szabó Mihály főgondnoknak a köszöntője után – dr. Szabó István püspök hirdette Isten igéjét Mk 14,32–42 alapján. A Dunamelléki Református Egyházkerület lelkészi vezetője szószéki szolgálatában hangsúlyozta, hogy Isten szeretetének jele volt a „Julianna” létrejötte is, miként az is, hogy az államosítást követő csaknem fél évszázados kényszerszünet után, 1992-ben folytatódhatott a protestáns szellemű oktatás az intézmény falai között.

A Julianna nyolc évtizedének története részleteiben Devich Mártonnak az igehirdetés után elhangzott felszólalásából rajzolódott ki. Az iskolaügyi gondnok beszámolt arról, hogy az intézmény az 1920-ban hazánkba juttatott és megmaradt holland adományok jóvoltából kezdhette meg működését. Sebestyén Jenő teológiai professzor volt az, aki 1926-ban azt javasolta, hogy az említett összeget református elemi iskola alapítására fordítsák. Így született meg a Julianna, amely nevét egy hercegnőről, Vilma holland királynő leányáról kapta.

Az ünnepélyes megnyitót 1926. szeptember 13-án tartották, ezután vehette kezdetét az oktatás a református templom mögött álló egyemeletes tanonciskolában. A tanárok és a diákok 1936-ban új, kibővített épületet vehettek birtokba.

A második világháború alatt szünetelt a tanítás, 1945-től kezdve azonban három esztendőn át még folytatódhatott a tanító-nevelő munka a főként református diákokat oktató, de más felekezethez tartozó nebulókat is befogadó iskolában.

A Magyarországi Református Egyház 1990-ben kérte és kapta vissza épületét. 1992-ben huszonnégy gyermekkel indult újra a tanítás. A Szarka Krisztina igazgatónő által vezetett Julianna „gazdája” ma a fasori református gyülekezet.

Az iskola hat évfolyamában jelenleg több mint kétszázhúsz kisiskolás tanul. Közülük nem egy a szomszédos Budapest-Fasori, illetve a Budapest-Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban folytatja felsőbb tanulmányait.

Gazdag Zsuzsanna