Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 43 - Erdő Péter bíboros európai tisztségben

Keresztutak

Erdő Péter bíboros európai tisztségben

Erdő Péter bíboros prímást, esztergom–budapesti érseket választották az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) az elnökévé. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke öt évig látja el ezt a megbízatást.

Az európai helyi katolikus egyházak vezetőit tömörítő szervezet a II. vatikáni zsinat útmutatása alapján 1971-ben alakult, idén ünnepelte fennállásának harmincötödik évfordulóját. Jól tudjuk, hogy a kontinens társadalmi, vallási, kulturális és nyelvi tekintetben igencsak tagolt. A földrész katolikusai azonban múltjuk, hitük és történelmi küldetésük miatt sok szempontból is egységet alkotnak. Többek között a CCEE is ezt az egységet szolgálja. Az egymás mellett élő népek katolikus hívei közötti kapcsolatápolás, egymás jobb megismerése, a feladatok időről időre való áttekintése, a közös cselekvés és segítségnyújtás nagyon összetett feladatot jelent az európai katolikus püspöki konferenciákat tömörítő testületnek.

A háromszázmillió hívőt képviselő CCEE-nek jelenleg a kontinens harmincnégy püspöki konferenciája a tagja. Központja a svájci Sankt Gallenben működik.

A szervezetnek korábban olyan közismert személyiségek voltak az elnökei, mint Roger Etchegaray, Basil Hume, Carlo Maria Martini és Miroslav Vlk bíborosok. Két cikluson át pedig a CCEE alelnöke volt Seregély István egri érsek, az MKPK korábbi elnöke.

Jezsó Ákos