Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 43 - Részletek a Maek alapszabályából

A hét témája

Részletek a Maek alapszabályából

4. §. A konferencia célja és tevékenysége:

(1) A konferencia a Magyarországon, a Kárpát-medencében és a világon bárhol élő magyar anyanyelvű evangélikus (protestáns) egyházak, gyülekezetek, illetve a nem magyar nyelvű egyházak közösségében élő magyar anyanyelvű evangélikusok testvéri és szolgálati közössége. Feladatának érzi, hogy erősítse és elmélyítse a közösséget alkotó tagok identitását, és segítséget nyújtson ahhoz, hogy a magyar anyanyelvű evangélikus (protestáns) közösségek és személyek egymást és intézményeiket megismerhessék, és kölcsönösen támogathassák. A konferencia célja továbbá az evangélizáció előmozdítása, az egyházért és a magyarságért érzett felelősségtudat erősítése, az elesettek iránti szolidaritás, a szabadság, a türelem és a nyitottság Jézus Krisztus tanítása szerint való hirdetése.

(2) Az egyházi élet elősegítése, a gyülekezetek egymás közötti kapcsolatainak erősítése, a testvér-gyülekezeti kapcsolatok támogatása, a külföldi lelkészi szolgálat, lelkésztovábbképzés segítése, valamint ösztöndíjak alapítása, elbírálása.

(3) Tanácskozás a gyülekezeteket érintő kérdésekről, a taggyülekezetek érdekeinek képviselete a magyar és külföldi egyházak és világi szervezetek irányában. (…)

A keresztyén evangélizációs küldetés tudatos elkötelezettségű végzése, a keresztyénség társadalmi és kulturális szerepének és feladatainak vállalása, állásfoglalások kialakítása, mindezek megismertetése.