Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 45 - Csokonai és a Debreceni Református Kollégium drámája az Evangélium Színházban

Kultúrkörök

Csokonai és a Debreceni Református Kollégium drámája az Evangélium Színházban

Mintha még a számos zajos sikert megélt társulat tagjait is meglepte volna az a szűnni nem akaró vastaps, amellyel a közönség október 27-én honorálta az Evangélium Színház premierjét a Duna Palotában. Szabó Magda Szent Bertalan nappala című drámáját a 89. születésnapját közelmúltban ünneplő írónő jelenlétében mutatta be péntek este a Magyar Örökség díjjal kitüntetett társulat, amelynek ez volt a 25. bemutatója.

A darab rendezője, Udvaros Béla művészeti vezető az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójának ünnepléséhez is méltó művet keresett (és talált) a mai magyar drámaíró oeuvre-jéből, ám a kálvinista Rómában 1794–95-ben játszódó történetnél jobb irodalmi anyagot a reformáció ünnepére sem lehetett volna egykönnyen választani. A mindazonáltal továbbgondolásra, akár vitára is késztető előadás értékelésére lapunkban még visszatérünk, a premierről szóló híradásban azonban illő megemlítenünk, hogy az olykor Debrecen szerelmesének is aposztrofált Szabó Magda írói nagyságát az előadás előtt dr. Kovács Sándor Iván, az ELTE Bölcsészettudományi Kara Régi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének professzora, az MTA doktora méltatta.