Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 45 - 1956 a kőszegi öregdiákok emlékezetében

evél&levél

1956 a kőszegi öregdiákok emlékezetében

A Budapest-Deák téri gyülekezeti teremben tartotta évi rendes közgyűlését és baráti találkozóját október 14-én a Kőszegi Gyurátz Ferenc Evangélikus Leánygimnázium Volt Növendékeinek Egyesülete. Sajnos a tagok egyre fogynak, de így is negyvenen örülhettek egymásnak.

Az „Erős várunk…” eléneklése után az elnök, Fabiny Tiborné Saródy Valéria üdvözölte a megjelenteket, majd gyertyát gyújtott elhunyt tanáraink és iskolatársaink emlékére. Az áhítatot Keveháziné Czégényi Klára tartotta, aktuális volt minden szava. Művészi hegedűszámmal Pintér Dávid volt fasori diák szolgált. Jelen volt Horváth Antal, utódiskolánk igazgatóhelyettese, a Gyurátz Alapítvány kuratóriumának elnöke. Örömmel számolt be alapítványunk helyzetéről. Idén az alapítvány négy tanulót részesíthetett jutalomban. Közülük ketten – Gecse Adrienn és Kovács Péter – jelen voltak az együttléten, és részleteket olvastak fel Lenhardtné Bertalan Emma Őszi szivárvány című könyvéből, mely 1956. október 23-a dicsőséges napjára emlékezik. A szerző személyesen is elmondta visszaemlékezéseit. Karsayné Horváth Klára, mint egyetlen börtönviselt társunk, lenyűgözően számolt be sorsáról és a megtorlás éveiről.

E sorok írója felmutatott egy lepedőt, rajta piros tintával festett vörös kereszt. Ezt férje, mint osztályidegen, a Sütőipari Vállalatnál dolgozván kapta a felkelőktől, hogy azt a vállalat teherautójának motorháztetejére terítse, ezzel jelezve, hogy hozzájuk tartozik. E becses emléket minden év október 23-án előveszi a család, gyertyagyújtással emlékezve a szabadságharcra.

Az együttlét a Himnusz eléneklésével ért véget.

Hálásan gondolnak a volt növendékek Gyurátz Ferenc püspökre, aki a hazafias nőnevelésre is súlyt helyezett. Püspökutóda, Kapi Béla továbbvitte ezt a szellemiséget, amit az iskola tanárai is támogattak. Ezt az örökséget szeretnék az egyesület tagjai is képviselni és továbbadni.

vitéz Kapi Béláné Marjai Erzsébet