Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 46 - „Nemesen egyszerű”

Egyházunk egy-két hete

„Nemesen egyszerű”

Templomszentelés Kisbágyonban

Evangélikus eleink között szép számmal voltak mecénások, azaz olyan emberek, akiknek olyannyira szívügyük volt az egyház, egy-egy gyülekezet élete és sorsa, hogy nagy értékű adománnyal támogatták. Egy-egy ilyen adomány révén akár jó néhány évtizedre megoldódhattak a közösségnek az épületekkel vagy a megélhetéssel kapcsolatos gondjai.

Nos, november 5-én, vasárnap a Nógrád megyei Egyházasdengeleghez tartozó Kisbágyon maroknyi lutheránusa följegyezhette: templommá épült korábban rommá lett imaházuk – mégpedig Kopka Lászlónak, az egyházasdengelegi gyülekezethez tartozó sziráki filia felügyelőjének áldozat- és tettrekészségéből. Az újjávarázsolt épületet dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke szentelte fel.

Az egyházasdengelegi parókiának és a sziráki szórvány templomának a felújításáról szóló tavalyi tudósításaink (Evangélikus Élet, 2005/36., illetve 2005/40. szám) után ismét leírhatjuk: kiállt egy ember, és megvalósította egy újabb szórványgyülekezet – ezúttal a kisbágyoniak – álmát.

A ’30-as évektől iskolaként működő épületet a rendszerváltozás után imaházként használták, azonban úgy leromlott az állaga, hogy az utóbbi időben már csak tyúkok szaladgáltak az elhanyagolt udvaron. A különálló templomtoronnyal megtervezett épület helyiségeit – a mintegy tízmillió forintos adományból – átalakították, ezáltal új, tágas teret kapott a vasárnapról vasárnapra összegyülekező húsz-huszonöt kisbágyoni evangélikus, akik között Bartos Zoltán végzi a lelkigondozás és az igehirdetés szolgálatát. A templomba téglából készítettek oltárt; a mennyezeten a vidékre jellemző, sötétbarnára festett gerendázat látható.

Fabiny Tamás Jer 29,1 alapján biztatásként mondta: „Ennek a háznak is lelke van. Gerendái és téglái arról tanúskodnak, hogy élni akartok. A ti felelősségetek, hogy a jövőben is legyenek a faluban evangélikusok.” Majd hozzátette: „A nemesen egyszerű, takaros templommal talán nagyobb esélye van a közösségnek a fennmaradásra és a növekedésre.”

Szabó András, a Nógrádi Egyházmegye esperese köszöntőjében felhívta a helyiek figyelmét: mindig legyenek büszkék arra, hogy a magyarhoni evangélikus egyház első egyetemes felügyelője, a 18–19. század fordulóján élt Ócsai Balogh Péter megyei főispán – aki egyházunk igen jelentős mecénása is volt – Kisbágyonban született, illetve halt meg, és sírja is itt van.

Kopka László családjával együtt vett részt az ünnepi istentiszteleten. Fia, Kopka Miklós, a Nógrád Megyei Hírlap főszerkesztője őszintén vallotta: „Európa számos katedrálisában voltam, de a kisbágyoni templommal egyik sem ér fel. Látogatni fogom a templomot.”

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Egyházasdengelegi Evangélikus Egyházközség