Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 46 - Biztatás a kisebbségben levő erdélyi lutheránusoknak

Keresztutak

Biztatás a kisebbségben levő erdélyi lutheránusoknak

A Lutheránus Világszövetség elnöke a reformáció ünnepére időzítette romániai látogatását. Mark S. Hanson amerikai püspök Adorjáni Dezső Zoltánnak, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspökének meghívására érkezett az országba, a média azonban nem csupán egyházi, hanem legalább ennyire politikai jellegű eseményként is értékelte látogatását. Az egyházi elöljáró az erdélyi magyar és szász evangélikus egyház vezetőségével október 30-án Bukarestben kezdte programját, ahol többek közt Calin Popescu-Tariceanu kormányfővel, Adrian Iorgulescu művelődés- és vallásügyi miniszterrel és Markó Bélával, az RMDSZ elnökével tárgyalt.

A találkozókon Hanson püspök kiemelte a vallásügyi törvénytervezet elfogadásának fontosságát.

A kormányfővel való megbeszélésen pedig síkraszállt az egyház oktatási és diakóniai munkájának állami támogatása mellett, rámutatva, hogy ezeket a tevékenységeket a nyugati országokban a civil szféra mellett az állam is támogatja. A tárgyalásokon kitértek az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamatára is, főként az egyébként jónak bizonyuló jogszabályok maradéktalan betartásának, illetőleg alkalmazásának szükségességére.

Mark S. Hanson püspök és kísérete másnap a Brassó megyei prázsmári evangélikus vártemplomban tett látogatást, majd kora délután a magyar és a szász evangélikus egyház vezetőivel, lelkészeivel, egyháztagokkal találkozott. Ezen az együttléten azt a kérdést fejtegette rövid előadásában, hogy mit jelent ma lutheránusnak lenni, a jelenlévőket pedig arról kérdezte, hogy mit jelent ma Romániában evangélikus lelkészként szolgálni, mi a legnagyobb kihívás és a legnagyobb öröm a számukra. Az LVSZ-elnök kifejezte abbéli reményét, hogy az uniós integráció során Románia nem lép a szekularizáció útjára. „Látogatásommal azt is tudatosítani szeretném, hogy az integráció által Románia egy népes evangélikus közösséghez is csatlakozik” – mondotta a püspök.

Este a brassói Fekete templomban került sor a reformáció ünnepének szentelt angol, magyar és német nyelvű istentiszteletre. Igehirdetésében Hanson püspök a keresztény szabadságról beszélt. „Krisztusban a szabadságra vagyunk elkötelezve, ugyanakkor felszabadultunk arra, hogy elkötelezzük magunkat a szolgálatra” – hangsúlyozta a Lutheránus Világszövetség elnöke, aki november elsején búcsúzott el romániai vendéglátóitól, hogy – budapesti átszállással – hazatérjen első hivatalos európai útjáról.

Fehér Attila