Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 46 - Rendkívüli szlovákiai zsinati ülés

Keresztutak

Rendkívüli szlovákiai zsinati ülés

Október közepén – a már hírül adott tisztújítás miatt – rendkívüli ülésre hívták össze a tavasszal megújult Szlovákiai Evangélikus Egyház zsinatát. A tanácskozás jelmondata – „Evangélikus egyházunk a 21. század elején” – meghatározta mind a hozzászólásokat, mind az intézkedéseket.

A tanácskozáson elhangzott a leköszönő elnök-püspöknek, Julius Filónak és az országos felügyelőnek, Ján Holčíknak a beszámolója, valamint értékelték az előző tizenkét éves periódust. A zsinati tagok meghallgathatták az új vezetőknek, Milos Klátik elnök-püspöknek és Pavel Delinga országos felügyelőnek a jövőre vonatkozó terveit, elképzeléseit.

Számunkra rendkívül érdekes lehet a zsinat egyik határozata, mely azonnali hatállyal felfüggesztette a teológushallgatók ordináció előtti gyakorlati időszakát (amely Magyarországon „hatodévként” ismert). A döntést egyrészt azzal indokolták, hogy a teológiai fakultás által nyújtott gyakorlati képzés elegendő a lelkészképzéshez, ezért nem indokolt az ordináció nélküli gyakorlati év. Másrészt kifejtették: az Ágostai hitvallás apológiájának (védőiratának) a XIV. cikkelyében olvasható, hogy „az egyházban a szentségek kiszolgáltatása és az igehirdetés csak annak engedhető meg, aki szabályszerűen el van híva. Elfogadják, de hozzáteszik, ha a kánoni felszenteléssel élünk.” Tehát csak az szolgálhat igehirdetéssel is, akit már ordináltak.

Eddig még nem jelent meg semmilyen hivatalos indoklás a döntéssel kapcsolatban a szlovákiai egyházvezetés részéről. Csak annyit lehet tudni: a hallgatókat már értesítették arról, hogy törölték a gyakorlati évet. Az ordinációk decemberben várhatók.

A. Sz.