Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 46 - Lelkész-újságírók továbbképzése

Keresztutak

Lelkész-újságírók továbbképzése

Strasbourgban (Franciaország) tartotta idei második szakmai továbbképzését az Európai Kisebbségi Evangélikus Egyházak Kommunikációs Bizottsága (KALME) október 4-e és 7-e között. A háromnapos szemináriumra kilenc országból tizenöt résztvevő érkezett – valamennyien az írott és/vagy az elektronikus média területén dolgozó lelkész-újságírók. Egyházunkat Menyes Gyula és e sorok írója képviselte.

A főtéma ez alkalommal az Egyházi újságok (heti-, havilapok és folyóiratok) előtt álló kihívások – együttműködési lehetőségek összefoglaló címet viselte. A megbeszélések során körvonalazódott: más országokban élő lapszerkesztő, újságíró kollégáink hasonló nehézségekkel találkoznak, és hasonló örömöket élnek át munkájuk során, mint a magyar egyházi lapkészítők. Sokszor nem elégséges a rendelkezésre álló terjedelem, képzett munkatársakra is szükség lenne, s bizony az anyagiak terén is jelentkeznek hiányosságok. A fejlődés, növekedés jeleiről azonban – mindezek ellenére – mégis majd minden kolléga beszámolt: megújult kivitelű magazinok, növekvő oldalszám, a sajtótermékek internetes – on-line – verziói tanúskodnak Európa-szerte az evangélikus egyház életéről, szolgálatáról, és hirdetik az evangéliumot.

A szervezőknek – különösen is Roland Kauffmann lelkész-újságírónak, KALME-alelnöknek – köszönhetően a találkozáson kívül egy másik maradandó élményben is részük volt a tanácskozás résztvevőinek: látogatást tehettek az Európa Parlamentben, ahol a 457 millió polgárt számláló Európai Unió 25 tagállamából demokratikusan megválasztott 732 képviselő végzi munkáját; ezenkívül jártak az önálló intézményként működő, negyvenhat tagországot számláló Európa Tanács épületében. Az egyházi újságíró-delegációt fogadta Rudiger Dossow, az Európa Tanács főtitkárához tartozó igazgatóság referense, aki az egyházak közötti, valamint az interkulturális dialógusok fontosságáról és lehetőségeiről tartott előadást.

A résztvevők azzal a meggyőződéssel távoztak, hogy munkájuk során a jövőben is számíthatnak egymásra, hiszen mind evangélikus hitükben, mind pedig szakmai tapasztalataik terén szoros közösségben vannak – akár észtül, oroszul, németül, akár hollandul, franciául vagy épp magyarul szólnak olvasóikhoz.

Kőháti Dorottya