Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 46 - Átadták a Károli Gáspár-díjakat

Kultúrkörök

Átadták a Károli Gáspár-díjakat

Cseri Kálmán lelkész, Peres Imre ókortudós és Tóth-Máté Miklós író kapta idén a Károli Gáspár-díjat, amelyet Arató Gergely oktatási és kulturális államtitkár adott át a reformáció napja alkalmából kedden a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A tárca az 1997-ben alapított Károli Gáspár-díjat minden esztendőben azoknak adományozza, akik a biblikus tudományokban – fordítással, tanulmánnyal – kimagasló eredményeket értek el, vagy kiemelkedőt alkottak a magyar líra és próza nyelvi megújítása területén.

A Károli Gáspár-díjat elnyerő Cseri Kálmán a Budapest-Pasaréti Református Egyházközség vezető lelkésze, a református lelkipásztori irodalom kiemelkedő művelője. A lelkészt a magyar nyelvű protestáns prédikációk és bibliamagyarázatok, lelkigondozói traktátusok szerzőjeként nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túl is széles körben ismerik.

Károli Gáspár-díjat kapott Peres Imre ókortudós, teológus, a szlovákiai Padány református lelkésze. Peres Imre újszövetségi teológiával, hellenisztikus vallással, antik görög szövegekkel, andragógiával és kateketikával foglalkozik, az ókori görög sírfeliratok nemzetközileg elismert szakértője.

Tóth-Máthé Miklós eddigi életművében a legjelentősebb csoportot a reformáció korának nagyjairól írott művei alkotják.

MTI