Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 46 - Ének és orgonahang

Egyházunk egy-két hete

Ének és orgonahang

„Új lakó” Mohácson

Nincs istentisztelet ige, imádság és ének nélkül. A lelkész közvetlen munkatársa a kántor, ők ketten vezetik a liturgiát. Nagy segítség és öröm, ha orgonahang vezeti az énekeket. A hatvanéves mohácsi templomban eddig nem volt orgona; harmónium, majd elektromos orgona állt a kántor, Mohai Zoltán rendelkezésére.

Ez év tavaszán váratlanul kapták a hírt a mohácsi hívek: orgona fog épülni templomukban. A Déli Egyházkerület ajándékaként az Aquincum Orgonagyár Kft. október elejére elkészítette az oda méretezett hangszert. Pour László, Varga László és Sellyei Gábor orgonaépítő mesterek szakavatott, magas színvonalú munkája nyomán a mohácsi gyülekezet tagjai ezentúl mindig láthatják és hallhatják az egyedi tervezésű, remek hangú, háromregiszteres orgonát. Reménységük szerint az új hangszer révén gazdagodni fog gyülekezeti életük, és hangversenyeket is tarthatnak majd a templomban.

Október 22-én délután Szabó Vilmos Béla esperes – a helyi lelkész házaspárral együtt – felszentelte az orgonát, s áldásával a templom „új lakója” megkezdhette nemes szolgálatát. Az esperes igehirdetésében, melyet Mt 9,1–8 alapján tartott, kiemelte: „Bénultság, némaság, szeretetlenség helyett magasztaljuk boldogan Istenünket. Erre indít és segít az új orgona is…” Az „új lakó” kifejezést egyébként Trajtler Gábor lelkész, orgonaművész, egyházzenei igazgató használta, amikor bemutatta a hangszert, s a kántori szolgálat mellett egy hangversenydarabbal (Pachabel: Chaccone) is megajándékozta a jelenlévőket.

Az ünneplő hívek örömmel és hálaadással maradtak még együtt fehér asztalok mellett is, hogy megerősödjenek Isten testi-lelki táplálásában. A köszönet szavával gondoltak Gáncs Péter püspökre és Hafenscher Károly országos irodaigazgatóra, akiknek nagy részük volt abban, hogy megépülhetett az orgona. Az egybegyűltek örömében osztozott Andorka Árpád egyházmegyei felügyelő, dr. Simor Ferenc összgyülekezeti felügyelő, Csősz István, Mohács római katolikus esperese és Wébel Zsolt helyi református lelkipásztor is.

Némethné Tóth Ildikó

Regionális hozzárendelés: Mohács–Magyarbóly–Siklósi Társult Evangélikus Egyházközség