Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 46 - „Bonyhádiákok” Brüsszelben

Egyházunk egy-két hete

„Bonyhádiákok” Brüsszelben

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium volt tanára, Jakab Tamás jelenleg az egyik Brüsszeli Európai Iskolában oktatja a matematikát különböző nemzetiségű diákoknak. A belgiumi oktatás azonban eltér az itthon megszokottól, ezért a tanár úr mesélt a magyar matematikatanításról, a sokféle matematika-szakkörről és a színvonalas táborokról. Mindaz, amit elmondott, nemcsak a diákok figyelmét keltette fel, hanem az igazgatóságét is: felmerült egy angol nyelvű matematikatábor megszervezésének ötlete, amelynek résztvevői gimnáziumunk és a brüsszeli iskola diákjai közül kerülnének ki.

Az ötlet megvalósult: ez év május elején a bonyhádi gimnázium fogadta a brüsszeli iskola tizenhat – összesen tizenkét nemzethez tartozó – diákját, mi pedig szeptember 29-én repültünk Brüsszelbe, viszonozva a látogatást. Szívélyesen fogadtak minket a reptéren a táborban részt vevő tanulók és szüleik, akiknél ezt az öt napot töltöttük. Másnap kezdődött a tanulás. A tábor során kriptográfiát tanított Jakab Tamás, valószínűség-számítást Alan Malone, valamit több érdekes problémát hozott John Barr és Michael Kyritz is.

Óráink után megismerkedtünk Brüszszellel és környékével: megtekintettük a csodálatos főteret a városházával, a „pisilő kisfiút”, Bartók Béla és Van Gogh szobrát, illetve a csipkéiről és csokoládéjáról méltán híres sétálóutcákat. Ostendében a tengerpartot csodálhattuk meg, majd felkerestük a középkori flamand kereskedővárost, Bruggét, és felejthetetlen perceket töltöttünk a Technopolisban (az ottani „Csodák Palotájában”). Mindannyiunk számára az Európai Parlamentben tett látogatás, illetve a magyar nagykövet fogadása volt a legnagyobb élmény.

Öt nap után érkeztünk haza repülővel. Ezúton szeretnénk megköszönni tanárainknak, hogy lehetőséget adtak arra, hogy részt vehessünk ezen az élménydús kiránduláson.

Lamm Éva és Erős Petra, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium diákjai

Regionális hozzárendelés: Bonyhádi Pet?fi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú M?vészeti Iskola