Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 47 - Útinapló-töredékek, az objektivitás igénye nélkül…

A hét témája

Útinapló-töredékek, az objektivitás igénye nélkül…

Tábori püspökként feladataim egy része a külföldön missziót teljesítő katonák lelkigondozásával kapcsolatos. Vagy a kint dolgozó kollégát kell meglátogatnom, és – rendszerint keresztelővel egybekötve – istentiszteletet kell tartanom (vizitáció), vagy olyan alakulatot kell felkeresnem, ahol nincs állandó lelkészi hely. Ez utóbbi esetben a lelkipásztori beszélgetés, az istentisztelet vagy a kisebb-nagyobb körben történő megbeszélés alkotja a programot.

Néha elkísérhetek kisebb közösségeket egy-egy kirándulásra is, ami az új információk s élmények közt sajátos lehetőségeket ad. A vizitáció szolgálatát Jákob János püspökhelyettessel tudjuk megosztani; a látogatásokban rajta kívül Mészáros László lelkész segít nekem.

Az alábbi beszámolók szubjektívek, nem a dokumentálás vagy a tudományos alaposság bizonyítása a célom velük, hanem a hangulat és az érzések megosztása. Természetesen néhány kérdésről a katonai rendszabályok vagy általános biztonsági megfontolások miatt nem írtam. Remélem, beszámolómon keresztül is sikerül ajtót nyitnom – legalább résnyire – a Protestáns Tábori Püspökség életébe.

Több mint tíz éve végez a honvédség békefenntartó szolgálatot szerte a világban. A kérdésre, hogy miért kell ez nekünk, egy egyszerű példával tudok válaszolni: az árvizet is igyekszünk mederben tartani, hogy ne okozzon kárt másutt. A politikai konfliktusok helyben történő kezelése minimalizálja a menekültek számát, illetve próbálja csökkenteni az anyagi és természeti károkat.

A látogatásokról kiutazásaim sorrendjében szólok: Koszovó, Macedónia, Bosznia és Ciprus. (Az iraki misszió kinevezésem előtt néhány nappal ért véget; Nagy Lászlót és Máté Sándort akkor és ott nem tudta a szolgálat meglátogatni, csak szóban, írásban és e-mailben – és természetesen imádságban – volt velük kapcsolat.)

A képek nem művésziek, de talán megteszik. Ha más misszióba kell utaznom – s erre, úgy tűnik, reális az esély –, ígérem, arról is beszámolok majd az Evangélikus Élet olvasóinak.

Lackner Pál evangélikus lelkész, dandártábornok, tábori püspök