Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 47 - „A templom kincse”

Egyházunk egy-két hete

„A templom kincse”

Száztíz éves a ceglédi templom

Önmagában egy épületnek nincsen lelke. A Lélek hordozója a Teremtő legkedvesebb alkotása, az ember. Megértették és átélhették ezt a ceglédi evangélikusok is, amikor a köszöntők sorában november 12-én, vasárnap délelőtt templomuk száztíz éves fennállásának ünnepén elhangzott: „A templom kincse ti vagytok!”

A próbákkal teli és gyötrelmes időszakra visszatekintő, lelkészváltások sorával küszködő, az olykor gazdával is gazdátlan gyülekezet sok év után végre újra magára talált. 2002 óta a közösség jelenlegi lelkipásztorának, Péter Zoltánnak és feleségének, Mesteri Ritának a szolgálatával új távlatok nyíltak azok számára, akik a mintegy százhúsz fős gyülekezetet otthonuknak tekintik. Ennek jele az egyre több kisgyermekes család megszólítása, az új gyülekezeti centrum építésének elkezdése és a mülldorfi testvérgyülekezettel való kapcsolat ápolása is. A hálaadáson – négynapos látogatás keretében – részt vett a testvérgyülekezet hattagú küldöttsége is.

„A millennium évében, 1896-ban felszentelt épületnek nemcsak patinás múltja, hanem biztató és előremutató jövője is lehet” – mondta igehirdetésében dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke. A 122. zsoltár szavaira utalva így folytatta: „Ceglédi zarándokok! Ecclesia viatorum! Úton lévő gyülekezet! Isten népe itt, Cegléden! Immár nem a jeruzsálemi templomban, hanem itt, a száztíz éves ceglédi templomban vándorol veletek Jézus. Már az ellenreformáció idején lutheri tanokat valló őseitek örökösei vagytok! Veletek jár Jézus, itt van közöttetek.”

Az istentisztelet végén Péter Zoltán és dr. Fabiny Tamás megkoszorúzta az egykor lelkészként itt szolgáló Wolf (Ordass) Lajos későbbi püspök, Török József templomépítő lelkész és Raffay Sándor ceglédi származású püspök emléktábláját, valamint a több mint kétszáz éves gyülekezet lelkészeinek névsorát megörökítő márványtáblát.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Ceglédi Evangélikus Egyházközség