Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 47 - Válasz a Hozzászólás egy igemagyarázathoz című levélre

evél&levél

Válasz a Hozzászólás egy igemagyarázathoz című levélre

A Nóé-féle szövetség nemcsak a bűnök elnézésének, hanem a bűnök korlátozásának korszaka is volt a világi hatalom által. Ezt pont a textust követő kilencedik fejezet elején találjuk, csak a szövetségnek ezt a tartalmát a kijelölt textus nem tartalmazta. Ez azt jelentette, hogy a világi hatalom akár erőszakkal és büntetésekkel is korlátozza a bűnt. Ez egyébként megfelel a lutheri két birodalom elméletnek is.

A bűnök elnézése annyit jelentett, hogy noha már a Nóé után következő nemzedék is érett volt a világítéletre, Isten megelégedett a bűnök korlátozásával, a megmentő Jézus Krisztus eljöveteléig. Drenyovszky Kálmán tévedése, hogy összekeveri az üdvtörténeti korszakokat. A bűnök harmadik és negyedik nemzedékben való megbüntetése már a törvény korszakára vonatkozott, azokra, akik ismerték Isten parancsolatait, de nem a pogány nemzetekre. Azt az ígéretet, hogy a Szentlélek elvezet a teljes igazságra, Krisztus egyháza kapta, de nem a Krisztus eljövetele előtt élt pogány nemzetek. Tehát szigorúan el kell választanunk az üdvtörténeti korszakokat és üdvtörténeti csoportokat (nemzetek, zsidók, egyház). Az egyik üdvtörténeti korszakra vonatkozó ígéretek nem vihetők át önkényesen egy másikra, főleg nem vihető át Krisztus egyházának az ígérete a Krisztus eljövetelét jóval megelőző pogány nemzetek világába. Hiszen ezt az ígéretet még a zsidók sem kapták meg, ez az ígéret csak Krisztus mennybemenetele után teljesedett be. A bűnök elnézésének korszaka sem terjed ki a világtörténelem egészére, csupán a messiás Jézus Krisztus eljöveteléig, de addig ez igenis érvényben volt a pogány nemzetek között.

Tehát a Nóé-féle szövetség nem keverhető össze sem a mózesi szövetséggel, sem az új szövetséggel. Ez olyan, mintha úgy gondolnám, hogy Isten a zsidókhoz hasonlóan a keresztényeknek is egy különálló földrajzi területen lévő országot ígért, holott nekünk nem ilyet ígért. Ezért sem az üdvtörténeti korszakok, sem a csoportok, sem a szövetségek nem keverhetők, mert abból zűrzavar támad. Az ige helyes hasogatása az, ha mindent a maga üdvtörténeti korszakán belül, a vonatkozott üdvtörténeti korszakra értelmezünk.

Vándor József