Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 48 - Egy nem teljesen kész orgona szentelése Székesfehérváron

Egyházunk egy-két hete

Egy nem teljesen kész orgona szentelése Székesfehérváron

Másfél évvel ezelőtt a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség közgyűlése arról határozott, hogy felállít egy bizottságot, amely megvizsgálja egy új orgona megépítésének lehetőségét. Az elmúlt vasárnap zajlott ünnepi alkalom kézzelfogható bizonyítéka volt annak, hogy a vizsgálódás nem bizonyult fölöslegesnek: Ittzés János püspök ekkor szentelte fel az új hangszert.

Szebik Attila egyházzenész, a gyülekezet kántora lapunknak elmondta, hogy a homlokzati sípok nem véletlenül hiányoznak az orgonából, hiszen egyértelműen láthatóvá akarták tenni, hogy még nem végeztek a munkával.

Erre utalt Ittzés János is Róm 12,1–6 alapján tartott igehirdetésében. Kiemelte, hogy a gyülekezet öröme akkor is teljes, ha orgonájuk még nincs teljesen készen. Tudatosan nem „félig kész” hangszerről beszélt, hanem „nem teljesen kész” orgonáról; utóbbi a most még a földön küzdő, de a cél felé haladó egyházat is jelképezi. „A reménység vasárnapján ígéretünk van arra, hogy készül számunkra a nagy mű, az üdvösség” – hangsúlyozta a püspök.

Korábban a fehérvári gyülekezet énekét egy pneumatikus Angster orgona kísérte, amely a háború után készült. A több mint fél évszázados hangszer mindenképpen felújításra szorult volna, ezért úgy döntöttek, hogy inkább belefognak egy új, a későbbiekben még bővíthető orgona építésébe. Mivel a fehérvári evangélikusoké a város egyik legjobb akusztikájú temploma, kiváló helyszíne lehet különféle zenei rendezvényeknek. Bencze András, a gyülekezet lelkésze bízik abban, hogy a város vezetése is felismeri, mit jelentene egy igazi hangversenyorgona Székesfehérvár zenei életében, és az orgonaépítés második ütemében az ügy mellé áll.

A jelenleg hétregiszteres, kétmanuálos hangszert a későbbiekben huszonnégy manuálosra szeretnék bővíteni. Az orgonaépítés költségének nagy részét az országos egyház fedezte, a gyülekezet tagjai pedig eddig 3,5 millió forinttal járultak hozzá a beruházáshoz. (A régi hangszert egyébként – térítésmentesen – az acsádi gyülekezetnek ajándékozták.)

A hálaadás délutánján tartott egyházzenei áhítat keretében Trajtler Gábor és Tóka Szabolcs orgonaművészek, valamint Szebik Attila szolgáltak, illetve Isten jó rendje címmel előadást tartott Hafenscher Károly lelkész, az országos iroda igazgatója.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség