Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 48 - A „világ végén” is Isten tenyerén

Egyházunk egy-két hete

A „világ végén” is Isten tenyerén

Megújult a kölcsei lelkészlakás

Nyíregyházától még másfél órányi autóútra található Kölcse, a keleti evangélikus „végvár”. Ahogyan dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke november 19-én, vasárnap délelőtt a megújult parókiáért tartott hálaadó istentiszteleten mondta: „Bár sokak szerint Kölcse az evangélikus egyház térképén is a világ végén található, mégis azt tapasztalom, hogy a közösség Isten tenyerén van.”

A másfél ezer lakosú település lutheri hagyományokat őrző gyülekezetét és a környező hatalmas, félmegyényi terület evangélikusait negyvenkét (!) éven át Labossa László gondozta, akinek hitoktatói, családlátogatói szolgálata megtartotta a lutheránus közösséget a más felekezetűek sűrű tengerében. 2004 szeptembere óta Melich Mihály látja el – gyülekezeti munkatársként – a lelkészi feladatokat. Felesége pedig – Szugyiczki Edit hitoktató, aki jelenleg három gyermekükkel van otthon – csendesen, a háttérben végzi a gyülekezet építését, jól példázva, miként lehet a közösség javára a lelkészfeleség áldozatkész élete. Ennek a hozzáállásnak is köszönhető, hogy a fiatal család otthonra találhatott itt, s hogy a gyülekezetben befogadó, szeretetteljes a légkör.

A 2004 szeptemberében kezdődött renoválási munkálatok két év elteltével immár befejeződtek. A Túr-parti templom mellett lévő épületre büszkén tekinthet a kétszázhetven evangélikus. A mintegy hat és fél millió forintból korszerűsített és felújított parókia ajtaja – ahogyan azt a hálaadás napján tapasztalhattuk – mindig nyitva áll a gyülekezethez tartozó gyermekek, szülők és nagyszülők előtt.

„A közösséggel együtt élő családnak éppúgy van szép hajléka, mint ahogyan a gyülekezetnek rendes temploma” – hangzott el Fabiny Tamás igehirdetésében. „Isten lehajolt hozzánk, ezáltal hajlékot adott nekünk. Ha nem megyünk be házába, akkor lelki értelemben véve hajléktalanok vagyunk. Legyen ez a parókia is olyan hajlék, ahol ott van Isten Melich Mihállyal és családjával” – mondta a püspök.

Az istentisztelet liturgiájában részt vett Sztankó Gyöngyi, a Hajdú-Szabolcsi Egyházmegye néhány hete megválasztott esperese. A nyíregyházi lelkész Kölcséhez való viszonya érdekesen alakult, hiszen élete első istentiszteletét – szuplikáló teológusként – Kölcsén tartotta, és ez alkalommal szintén e településen végezte első esperesi szolgálatát.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Kölcsei Evangélikus Egyházközség