Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 48 - Új doktorok hittudományi egyetemünkön

Egyházunk egy-két hete

Új doktorok hittudományi egyetemünkön

Két doktori értekezés nyilvános védésére is sor került az Evangélikus Hittudományi Egyetemen (EHE) a múlt héten. Bácskai Károly Boldogok a kicsinyek – Az evangéliumi kicsinység vizsgálata a szinoptikusokban, tekintettel annak krisztológiai, ekkleziológiai és szociális aspektusára című disszertációját november 14-én ismertette a bírálóbizottság tagjai, valamint a népes hallgatóság előtt.

A budahegyvidéki evangélikus gyülekezet lelkészének tudományos munkája az opponensek – dr. Balla Péter professzor, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar Újszövetségi Tanszékének vezetője és dr. Cserháti Sándor, az EHE Újszövetségi Tanszékének professor emeritusa – szerint úttörő vállalkozás; erénye egyebek mellett a jó témaválasztás és az igényesség. A bizottság cum laude minősítést ajánlva nyújtotta be az értekezést az intézmény doktori és habilitációs tanácsának.

Másnap, november 15-én ugyanitt Böröcz Enikő evangélikus lelkész, az Evangélikus Országos Levéltár munkatársa védte meg Ordass Lajos második „aktív” püspöksége – A Magyarországi Evangélikus Egyház története az 1956. november 1-je és 1958. június 17-e közötti időszakban című doktori értekezését, ugyancsak cum laude minősítéssel. Az egyházunk közelmúltjának kérdéseit érintő művet dr. Balogh Margit, az MTA Társadalomkutató Központjának igazgatója, tudományos főmunkatárs, valamint dr. Korányi András, az EHE adjunktusa értékelte, kiemelve a különféle levéltárakban végzett, alapos kutatómunkát. (A védésen részt vett Ordass Lajos két unokája is.)

G. Zs.

Regionális hozzárendelés: Evangélikus Hittudományi Egyetem