Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 48 - Sakktábla

Kultúrkörök

Sakktábla

Hozzávalók a világos tésztához: 4 tojás, 20 dkg kristálycukor, 4 kanál langyos víz, 15dkg liszt, 1 csomag sütőpor. A sötét tésztához: 4 tojás, 20 dkg kristálycukor, 4 kanál langyos víz, 15 dkg liszt, 1csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó. A tésztacsíkok összeragasztásához lekvárra lesz szükségünk; a sütemény tetejére pedig olvasztott csokoládé kerül majd.

Elkészítés: mindkét tésztánál jól kikeverjük a tojássárgákat a kristálycukorral és a langyos vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. A legvégén belekeverjük a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. A sötét tésztához hozzáadjuk a kakaóport is.

Kibéleljük a legnagyobb tepsit sütőpapírral, majd egymás után megsütjük a kétféle tésztát. 160–170 Celsius-fokon légkeveréses sütőben körülbelül 20 percig sütjük. Még langyosan vágjuk fel olyan széles csíkokra a tésztát, amilyen magas. A kétféle színű csíkokat felváltva egymás mellé helyezzük, lekvárral megkenve egymáshoz ragasztjuk. A legvégén leöntjük olvasztott csokoládéval a süteményt. Még jobb íze lesz, ha legalább fél napig állni hagyjuk felszeletelés előtt.