Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 49 - A norvég evangélikus egyház szinódusa jóváhagyta állam és egyház szétválasztását

Keresztutak

A norvég evangélikus egyház szinódusa jóváhagyta állam és egyház szétválasztását

Nagy többséggel megszavazta múlt szerdán a norvég evangélikus egyház vezető testülete, az általános szinódus az állam és az egyház szétválasztását, előrelépve azon az úton, melynek végén az evangélikus vallás Norvégiában megszűnik hivatalos államvallás lenni.

Idén áprilisban a norvég kormány az államegyházi rendszerről szóló konzultációsorozatba kezdett a skandináv országban működő több mint kétezer-ötszáz gyülekezettel, a városokkal és a különféle társadalmi csoportokkal; az egyeztetéseket a tervek szerint december 1-jéig zárják le.

A tizenegy püspökből és tizenegy egyházmegyei tanácsból álló norvég evangélikus szinódus két hete tartott éves találkozóján 63 : 19 arányban jóváhagyta azt az alkotmánymódosítást, melynek értelmében az evangélikus vallás Norvégiában megszűnik államvallás lenni. Az egyház közlése szerint új jogszabályokra van szükség az eddigi állami jogköröknek a szinódusra való átruházásához, beleértve a papi kinevezések rendjét.

Jens-Petter Johnsen, a norvég egyház nemzeti tanácsának igazgatója történelmi döntésnek nevezte a szinódus határozatát. Hangsúlyozta, hogy nem az egyház és az állam, hanem az egyház és a nép közötti viszony a lényeges.

Ha az egyházközségek és a társadalmi csoportok többsége támogatná is a döntést, a norvég állam és egyház szétválasztása 2013 előtt akkor sem léphetne életbe, minthogy az egymást követő parlamentek mindegyikének jóvá kell hagynia az alkotmánymódosítást. A várakozások szerint a kormány 2008 végén terjeszti a parlament elé a javaslatot.

Az evangélikus vallás királyi rendelettel 1537-ben vált Norvégia hivatalos vallásává. A skandináv országok közül Dániában ugyanolyan államegyház működik, mint Norvégiában, míg Svédország 2000. január elsején szüntette meg az ottani evangélikus államegyházat.

MTI