Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 50 - Szeretne szeretni

Egyházunk egy-két hete

Szeretne szeretni

Lelkésziktatás Csabacsüdön

„Legyek én az emberek szívében szeretet” – írta iktatási meghívójára Láng Pál. A csabacsüdi gyülekezet lelkésze – rendhagyó módon – saját szavait választotta az ünnepi istentisztelet mottójául. A mondat tizennyolc éve már szerepelt egy meghívón: a fiatalembert akkor szentelték pappá a gyulafehérvári római katolikus székesegyházban.

Az egyházi esztendő utolsó napján, december 2-án új fejezet kezdődött a csabacsüdi lutheránus közösség életében; hosszú idő után ismét lelkészt iktattak a község templomában. Láng Pál 1988-ban még katolikus reverendában állt az oltár előtt. Azóta nemcsak felekezetet, hanem állampolgárságot is váltott, és családot alapított. Tíz éve szolgál a Szarvas melletti faluban feleségével együtt, aki az ünnepi istentiszteletet is az orgonapadon ülve élte át.

Lászlóné Házi Magdolna espereshelyettes 1Jn 4,7–8 alapján tartott igehirdetésében hangsúlyozta, hogy az immár parókusi joggal felruházott lelkész akkor lehet csak igazán „a szeretet követe”, ha rácsodálkozik a Mindenható mérhetetlen szeretetére. „Isten szeretetének a csúcsa pedig az, hogy belehalt az érted való gyötrelembe a kereszten, hogy neked életed lehessen” – fogalmazott az igehirdető. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az igazán türelmet, szeretetet igénylő ügyek általában nem a legjobb pillanatban kerülnek a lelkész elé: „Jézus módjára” kell megszakítani a tervezett menetrendet, ha szembejön a beteg, a sikkasztó finánc vagy a parázna asszony.

„Szeretteim! Máshogy nem is kezdhetném, mint ahogy János apostol is kezdte: Szeretteim!” – indította 1Jn 2,7–11 alapján elmondott prédikációját Láng Pál. A beiktatott lelkész azt kérte a csabacsüdiektől, hogy nyissák ki a szívüket, fogadják be őt, mert azt a szeretetet szeretné továbbadni, amelyet Istentől kap. Később így fordult a hívekhez: „Jézus Krisztust szeretném vinni a szívetekbe, mert egyedül ő a szeretet. Segítsetek a szeretet megélésében és gyakorlásában!”

Az istentisztelet után személyesen köszöntötte a beiktatott lelkipásztort Ribár János esperes, Sovány Pál egyházmegyei felügyelőhelyettes és Frankó János Mihály, a község polgármestere.

L. J. Cs.

Regionális hozzárendelés: Csabacs?di Evangélikus Egyházközség