Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 50 - Vállalkozói helyzetértékelés

Keresztutak

Vállalkozói helyzetértékelés

Az Iniciatíva Protestáns Vállalkozói Egyesület evangélikus kezdeményezésre jött létre. A szervezet a protestáns vállalkozóknak ad továbbképzési támogatást, illetve lehetővé teszi számukra, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással és a többi kelet-közép-európai ország protestáns vállalkozóival. Éves közgyűléssel összekapcsolt konferenciájukra december 2-án került sor a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

A kezdőáhítatot Endreffy Géza evangélikus lelkész tartotta. Ezt egy gazdasági és egy egyházi tájékoztató követte; mindkettő természetesen tartozik hozzá az ilyen munkaévzáró alkalmakhoz.

A magyar gazdaság helyzetéről szóló előadásában Varga Mihály képviselő, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője tekintette át a rendszerváltás óta eltelt időszakot, illetve vázolta fel a jelenlegi helyzetet, valamint a jövő várható veszélyeit és lehetőségeit. A kávészünet után Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője Egyházfinanszírozási dilemmák címmel osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

A konferencia programjához csatlakozva az egyesület délután tartotta meg éves közgyűlését, ahol az eddig végzett munka értékelése mellett az egyesület vezetőségének (újra)választására is sor került. Az elmúlt év eseményei kapcsán szó volt többek között az agrár- és vincellérszemináriumokról. A közgyűlés vitájába beépültek a délelőtti előadások gondolatai, kérdései is. Külön hangsúlyt kapott a vállalkozók és a gyülekezetek kapcsolata.

Advent a várakozás, de nem a tétlen várakozás ideje. Remélhetőleg ez a hétvége indítást és megerősítést adott vállalkozó testvéreinknek a megkezdett munka folytatásához mind a gazdasági, mind az egyházi életben. Fontos lenne, hogy minél többen tudjanak az egyesület munkájáról, és bele is kapcsolódjanak.

Koren András, az egyesület elnöke