Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 52 - „Az evangélikus egyházak közösségében élő testvéreimnek széles e világon”

Közlemények, nyilatkozatok

A Lutheránus Világszövetség elnökének karácsonyi üzenete

„Az evangélikus egyházak közösségében élő testvéreimnek széles e világon”

„Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét…” (Jn 1,14) – Olyan világban élünk, amelyet valaki meglátogatott. Azon a bizonyos kétezer évvel ezelőtti éjszakán a betlehemi csodában Isten maga jött el a világba. Akit Mária azon a éjjelen átkarolt, maga volt a minden embernek szóló, állhatatos, határtalan szeretet. Jézus születése mutatta meg számunkra Isten üdvözítő akaratát és örök kívánságát, hogy nekünk kiengesztelést és békességet hozzon.

Advent idején újra találkozunk Jézussal, akit Isten üdvösségünk érdekében küldött. Az ige hirdetésekor, történjék ez akár egyszerű otthonokban, akár csodálatos katedrálisokban, jó hírt hallunk Istennek Krisztus Jézusban az egész embervilágnak szóló szeretetéről. A keresztségben tanúskodunk az újjászületés csodájáról, és örülünk a hívők közössége gyarapodásának. Az úrvacsorában a kenyér megtörésekor és a bor vételekor Krisztus valóságos közöttünk való jelenlétéért adunk hálát.

Urunk születésének ünnepére gyülekezünk össze az egész egyházzal együtt. Halljuk azonban a világ hangzavarát is. Várjuk a segítséget, amikor a minket elválasztó falak viszályt szítanak; amikor sokan a túlélésért folytatnak küzdelmet; természeti katasztrófák, éhség és szegénység, heves járványok, az AIDS terjedése, a háború és a már atomfegyverekkel is történő háborús fenyegetések közepette; amikor a felbomlott életű családi otthonokban, társadalmakban és országokban ellenségeskedés tapasztalható… Vágyakozunk a Békesség Fejedelmének kegyelmes, üdvözítő és megbékélést hozó szava után.

Halljuk az angyali szót: „Ne féljetek!” Ebből a bátorító üzenetből érthetjük meg, hogy mint hívők sohasem vagyunk egyedül. Isten a maga számára hívott el és tett a hit népének tagjaivá minket.

Megújult reménységgel emeljük fel hangunkat a Lutheránus Világszövetség közösségében, és csatlakozunk a dicsőítő himnuszhoz: „Örvendj, világ, érkezik az Úr! Fogadd királyodat!” Isten kegyelmével:

Mark S. Hanson püspök, a Lutheránus Világszövetség elnöke (Fordította D. dr. Harmati Béla)