Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 52 - Középpontban a Szentírás

Keresztutak

Középpontban a Szentírás

A Magyar Bibliatársulat Alapítvány (MBTA) Bibliát minden zárkába! elnevezéssel hirdetett adománygyűjtő akciót ez év tavaszán. A felhívásra befolyt adományok összegét más forrásokból kiegészítve végül összesen hárommillió forint állt rendelkezésükre, hogy megvalósítsák céljukat: teljes Bibliák álljanak rendelkezésre a börtönben fogvatartottak, illetve az ott dolgozók számára.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának alezredese, Benedek Ede december 12-én vehette át az MBTA budapesti székházában az alapítvány adományát, valamint a bibliatársulat kezdeményezéséhez csatlakozó református Kálvin Kiadó kiadványait. A bibliatársulat részéről D. Szebik Imre elnök, nyugalmazott evangélikus püspök adta át az összesen ezerötszáz darab Szentírást, a kiadó képviseletében pedig dr. Márkus Mihály református püspök nyújtotta át a börtönkönyvtárak részére – a börtönlelkészek javaslata alapján összeállított – tizenegy különböző kiadványból összeválogatott, ötezer példányból álló könyvcsomagot.

Az összejövetel további részében a Magyar Bibliatársulat Alapítvány közgyűlése zajlott. Elhangzott D. Szebik Imre elnöki, Pecsuk Ottó főtitkári beszámolója, Tarr Kálmán főtitkárhelyettes, a Kálvin Kiadó igazgatója pedig a 2006-ban megjelent bibliatársulati kiadványokat, illetve a 2007-es kiadói tervet ismertette. A közgyűlés végén az alapítvány leköszönő pénzügyi felügyelőjének, Szemerei Zoltánnak a jelentését hallgathatták meg a jelenlévők.

Az alkalom természetesen az előretekintés jegyében is telt: a főtitkár egyebek mellett kiemelte, hogy a www.parokia.hu/ujkiadas internetes oldalon továbbra is (2007 decemberéig) várják a bibliaolvasó közönség javaslatait, hogy figyelembe vehesse őket a bibliatársulat szöveggondozó bizottsága a 2010-re tervezett új kiadás elkészítése során.

Az alapítvány 2005 végén határozott arról, hogy megkezdi egy újabb, átdolgozott bibliakiadás előmunkálatait. A testület örömmel vesz minden olyan stilisztikai vagy fordítással kapcsolatos észrevételt, amely az 1975-ben kiadott és 1990-ben revideált új fordítású Biblia szövegére vonatkozik.

Elhangzott továbbá, hogy az MBTA szándéka szerint a magyarországi keresztény felekezetek 2008-at a Biblia évének tekintik – a 2003-as németországi példát követve. Ebben az esztendőben a Magyar Katolikus Egyház, valamint a protestáns egyházak egymással összefogva, különféle rendezvények megszervezésével kívánják majd felhívni a magyar társadalom figyelmét a Szentírásra.

G. Zs.