Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 52 - Mi kell a nemzet lelki gyógyulásához?

Keresztutak

Mi kell a nemzet lelki gyógyulásához?

A nemzet lelkiállapota címmel szervezett előadóestet az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület az Országos Egyházi Iroda Üllői úti székházának földszinti tanácstermében advent harmadik hetében, december 14-én. Hokker Zsolt óbudai beosztott lelkész nyitóáhítata után az est témájáról dr. Rókusfalvy Pál (képünkön) nyugalmazott pszichológusprofesszor fejtette ki gondolatait a hallgatóság előtt.

Az előadó Carl Gustav Jungnak, a 20. század egyik legnagyobb lélektani elméletalkotójának a rendszerét vázolta fel referátuma elején, s ennek alapján határozta meg nemzetünk lelkiállapotának a diagnózisát, valamint a szükséges terápia irányát és célját.

Jung egyik legnagyobb horderejű felfedezése, az ember eredeti istenképűségének mélylélektani bizonyítása alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a bűnre való hajlam nem előre kódolt az emberi lélekben. A bűn a szabad akaratból eredő hibás döntések eredménye – ebből fakad a lélekromboló hatás, amelyet léleképítéssel kell ellensúlyozni. A nemzeti közösség építése és gyógyítása szintén léleképítő munkával kezdődik, mivel az egyén lélektani értelemben nem különül el a kollektívától.

Rókusfalvy Pál a magyar nemzet lelkiállapotát katasztrofálisnak nevezte. A történelem során népünk egységes maradt ugyan, de az egyének lelkivilága súlyosan megrongálódott. A jelenben tapasztalható társadalmi és politikai folyamatok ezt az állapotot rendkívüli mértékben súlyosbítják. Az előadó szerint ma Magyarországon központosított diktatúra van hatalmon, amelynek gonosz erői gazdasági, pszichológiai és – most már – vegyi eszközökkel folytatnak célzott népirtó hadjáratot a magyarság ellen.

A lélektani terápiáról szóló részben a nyugalmazott professzor kiemelte, hogy a legfontosabb tennivaló a Szentírás üzenetének komolyan vétele és gyakorlati megélése lenne. „Nem kell nagy dolgokra gondolni. Elegendő lenne a gyógyuláshoz szeretetben, békességben élni rendezett családi életünket. Értelmes cselekedetekkel értelmet és célt adhatunk életünknek. Saját belső rendezettségünket sugározhatjuk magunkból, s így építhetjük és gyógyíthatjuk a nemzeti közösség kollektív lelkiállapotát” – fejtette ki az előadó.

A nemzetnek sürgős pszichés terápiára van szüksége, amelynek célját Rókusfalvy Pál három pontban jelölte meg: fontos, hogy helyes táplálkozással, testmozgással és rendezett emberi kapcsolatok kialakításával egészséges életmódra törekedjünk; a Szentírás és az evangélium értékrendje alapján igazságban kellene élnünk életünket; a jelen helyzetben pedig népünknek új lelki honfoglalást kell végrehajtania, hogy újra erős nemzetté válhasson.

P. G.